Белите не могат да скачат


Белите не могат да скачат
Снимка: Guliver/GettyImages

2451 0

Помните ли бруталната сила, която Шакил О'Нийл използваше, когато си проправяше път към коша? Легендарният център не можеше да вкара наказателен удар, дори от това да зависеше живота му, но беше най-доминиращата фигура в баскетбола в края на 90-те и началото на новия век. Едва ли има човек, който не е чувал за Уилт Чембърлейн и извънземните му постижения на паркета. Финесът, с който Хакийм Олайджуон "оперираше" в подкошието, до ден днешен е ненадминат. НБА винаги е разполагал с невероятни центрове, които тотално доминираха в правоъгълника на съперника, а дори в днешно време виждаме потенциал за величие и място в "Залата на славата" от най-високите играчи в "лигата на извънземните".

Най-добрите центрове в НБА продължават завета на своите идоли, връщайки позабравения блясък на тази позиция отвъд Океана, настъпил след залеза на Шакил и контузиите на Дуайт Хауърд. Но има една съществена разлика между новата генерация от доминиращи играчи в подкошието и техните предшественици. И до тази нощ тя носеше №41 в състава на Далас Маверикс.

Дирк Новицки е един от най-великите високи играчи в историята на НБА и със сигурност част от топ 25 на най-добрите баскетболисти, хващали някога топка на професионално ниво. Но постиженията му завинаги ще останат отвъд статистиките, титлите и индивидуалните отличия. Защото той е причината за революцията, която виждаме в НБА днес.

"Новата генерация" от центрове и тежки крила в "лигата" се базира почти изцяло на това, което едно слабо германско момче от Вюрцбург показа в легендарната си 21-годишна кариера в САЩ. Новицки е причината за "бума" на центрове-стрелци, които могат еднакво добре да бележат в подкошието, от средно разстояние и дори от тройката. Защото стилът на Новицки преди 21 години му вещаеше бързо завръщане в Европа, а днес германецът е ходещ наръчник за успешна кариера дори на тези баскетболисти, които не са надарени с нереални физически данни.

В началото на кариерата си Новицки отнесе куп подигравки и критики за начина си на игра, защото в очите на баскетболните анализатори отвъд Окена играч над 210 сантиметра е невъзможно да стреля с прецизност на гард. В подкошието на Дирк му беше още по-трудно, защото тогава не се отсъждаха леки нарушения, а слабичкият германец отнасяше чадър след чадър при всяко посещение на правоъгълника. Но той не се отказа, продължи да подобрява играта си и достигна неочаквани върхове в кариерата си, превърнали го в най-добрия европеец (дори чужденец), играл в НБА.

Стрелбата му с обръщане назад и изнасяне на крака напред беше толкова невъзможна за спиране, че дори легендата на Лос Анджелис Лейкърс Коби Брайън изкопира марковото изпълнение на Новицки и лично сподели, че това е един от най-трудните елементи, които е научил през годините. Точността му от зоната за 3 точки е невероятна дори според настоящите стандарти в НБА (38% за цялата кариера), а през сезоните записа няколко с над 40% успеваемост, когато в лигата все още не обръщаха толкова сериозно внимание на зоната за тройки.

Но отпечатъкът на Дирк Новицки завинаги ще остане това, което се случва днес в НБА. Германецът е причината баскетболисти като Никола Йокич и Кристапс Порзингис да са сред най-големите звезди в момента. Играчи, които не блестят толкова с физически данни, но са истински снайперисти, с невероятно чувство към играта. Той е причината доказано име в НБА като Брук Лопес да започне да хвърля над 200 тройки в последните 3 сезона. Джоел Ембийд, Карл Антъни Таунс, Дамаркъс Къзънс - все центрове от "новата генерация", които са смъртоносни от тройката, също са дълбоко повлияни от играта, с която Новицки покори НБА. Примери има още, а тепърва ще виждаме все повече и повече центрове, които със стрелбата си могат да засрамят и най-добрите гардове.

Феновете в НБА винаги са били грабвани от невероятен дрибъл, гръмотевични забивки и физически изпълнения, граничещи с нарушаване на физичните закони. Дирк никога не е бил сред най-доминиращите в подкошието. Никога не е имал забивки, които да вдигат всички на крака. Както знаем, белите не могат да скачат... но могат да променят играта завинаги!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички