Опорочен ли е баскетболният финал?


Опорочен ли е баскетболният финал?

1582 0

Вчера Балкан загуби от Лукойл Академик със 78:80 в оспорван и драматичен мач, изигран пред пълни трибуни в „Арена Ботевград“. С това финалната серия в Националната баскетболна лига беше изравнена на 2-2 победи. Решителният двубой, който ще определи шампиона, е в понеделник в Правец.

Несъмнено, Лукойл Академик показа различно лице в сравнение с предишните два мача. Гостите демонстрираха агресивна игра в защита и затрудниха максимално своя съперник. Според Иван Лилов Балкан не беше достатъчно концентриран в края и загуби.

Дали обаче само това бе ключът към успеха за Лукойл? Публиката в Ботевград и много от зрителите пред телевизионните екрани бяха възмутени от отсъжданията на тримата съдии в мача. Недоволството си не скри и треньорът на Балкан Влада Вукойчич, който заяви, че е останал неприятно изненадан от действията на тримата рефери и дори обяви, че Балкан може да не играе в Правец.

Какъв беше поводът за подобни крайни изказвания? В средата на втората част Тери Смит пропусна стрелба под коша, а Младен Марков свири нарушение на Педжа Стаменкович, въпреки че и от телевизионното повторение се видя, че баскетболистът на Балкан не е фаулирал Смит. За по-малко от две минути, отново в средата на втория период, домакините получиха две технически нарушения.

7:47 преди края на мача Иван Лилов фаулира Тери Смит и си призна, но съдиите изчакаха баскетболистът на Лукойл да тръгне към коша и след това свириха четвърти фаул на Вукота Павич, а Смит застана на линията за изпълнение на наказателни удари. Около минута и половина по-късно Крис Минков тръгна да пробива към коша на Балкан. Иван Лилов беше застанал неподвижно с вдигнати ръце във въздуха, но съдиите прецениха, че е играл непозволено и свириха нарушение. И най-простият пример, отново от последната част – кош на Тери Смит след сирената за 24 секунди беше признат за редовен.

При толкова оспорван мач всяка точка е от значение. Дали са неволни грешки или не, само реферите могат да кажат. Сигурно и от Лукойл могат да намерят причини да се оплачат от тях и съдийството не бива да е оправдание за загубата, защото и Балкан не показа най-доброто от себе си в този двубой.

Едно обаче е странното. След мача хората в Ботевград се питаха защо тримата съдии са били на гости в Правец в деня на срещата и вярно ли е, че са обядвали в хотела на президента на Лукойл. Ако това е така, трябва да се запитаме дали подобни срещи са нещо обичайно и ако не – защо се случват точно в деня на мача?

Не за пръв път съдиите се превръщат в главни действащи лица, умишлено или не. Петият мач е само след два дни. Залогът е голям, защото всеки иска да стане шампион. Дано след мача в Правец, без значение кой ще спечели трофея, има поводи да се говори повече за баскетбол, а не за странични фактори…

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички