30 години по-късно: България пак би Германия - нов герой изрече "айн, цу цвайн, дрън"


30 години по-късно: България пак би Германия - нов герой изрече "айн, цу цвайн, дрън"
Снимка: Getty Images / Guliver

2587 0

Националният отбор по баскетбол на България записа една от най-големите победи в своята история. "Лъвовете" сломиха световния шампион Германия с 67:62 в мач, игран в залата в Ботевград.

Любопитното е, че преди 30 години, през легендарната 1994-та, България отново побеждава Германия, която е актуален световен шампион. Разбира се, тогава става въпрос за футболен мач, част от приказното американско лято.

Христо Захариев повтори Христо Стоичков: Айнцу, цвайнцу, дрън

Именно след онзи голям успех легендарният Христо Стоичков изрича култовата реплика: "Айнцу, цвайнцу, дрън". Е, сега тя бе повторена, но от друг Христо - Захариев. Той бе сред най-резултатните при успеха над Германия, като вкара 15 точки. Единственият, който се отчете с повече от двата отбора, бе Коди Милър-Макинтайър. Гардът ни реализира 23 точки.

Още: Не на шега: България би световния шампион по баскетбол при мъжете - Германия

"Чувството е невероятно, искахме да покажем друго лице след мача с Швеция. Искахме да покажем, че можем да играем баскетбол, а не сме анонимници, както казаха. Като цяло нискорезултатен мач, те поведоха, но ние не се предадохме. Не се огънахме въпреки тяхната класа и направихме всичко, което имахме като указания.

България победи световния шампион на баскетбол Германия

Страхотна публика, чувствам се страхотно, когато съм тук в тази зала и играя през тази публика. Коди е нвероятен играч, но аз казах, че се връщам, за да съм лидер и да помагам с моя опит. Преди 30 години един велик българин и мой адаш каза айнцу, цвайнцу, дрън" - заяви щастливият Захариев след мача.

"Чувството е страхотно, не мога да го осъзная. Беше страхотна битка. В цялата си кариера имам 2-3 такива мача. Отборът се бори зверски, излезе от тежка ситуация. Страшни мъжкари. Направихме една от най-добрите защити, които българският баскетбол е произвел. Този отбор се възпита през годините да се бори докрай. Ние не сме отбор, който може да излезе и да бие с лекота.

Бях преценил да не ползвам Георги Боянов за мача с Швеция, днес съм променил решението си. Ако искате да говори за грешки, давайте! Той е мъжкар, характер е. Убеден бях, че трябва да бъде в състава. В Швеция ни беше такава тактиката. Днес беше биткаджийски мач и затова намери място. Шапки долу за Коди и Павлин. По време на мача Павлин видя, че не може. Митко Димитров беше болен, но дойде и каза, че ще играе. Това много ми хареса и благодаря на отбора. Тактиката беше да играем с целия състав, за да се поддържаме свежи" - пък заяви селекционерът ни Росен Барчовски.

Още: Германия няма да разчита на основни баскетболисти при визитата си на България

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички