Футболните рекорди, които могат да бъдат поставени през 2023 година


Футболните рекорди, които могат да бъдат поставени през 2023 година
Снимка: Getty Images

6887 0

2023 година вече започна и обещава да бъде доста интересна. Годината може да бъде и запомняща се за футболисти и отбори, особено ако те постигнат някои успехи, защото някои известни имена са близо до рекордни достижения.

Ето на какви постижения може да ни направят свидетели следващите 12 месеца:

622

Футболистът на Реал Бетис - Хоакин, е на 17 мача от резултата на великия играч на Барселона Андони Субисарета в Ла Лига. Той е изиграл 622 мача в испанския шампионат, а 41-годишният футболист на Бетис има шанс да го изравни. На андалусийци им остават 24 срещи до края на сезона, докогато е в сила и договорът на Хоакин. Проблемът за испанеца е, че през настоящата кампания той има само 5 мача в Ла Лига.

200

Кристин Синклер трябва да се разпише 10 пъти, за да стане първата футболистка, реализирала 200 попадения за националния си тим. 39-годишната канадска нападателка е участвала на 5 световни първенства, в които е отбелязала съответно 11,16,8,10 и 6 гола. Следващото световно първенство за жени е тази година в Австралия и Нова Зеландия.

200

През 2023 година ще продължи надпреварата между кувейтеца Бадер Ал-Мутава и Кристиано Роналдо за това кой първи ще спечели 200 мача с националния си отбор. Португалската звезда, който скоро ще навърши 38 години, и азиатецът, който е на същата възраст, имат еднакви показатели засега - по 196 успеха.

96

ПСЖ събра 96 точки през сезон 2015/16, което е рекорд за френската Лига 1. Към момента тимът е събрал 44 точки от възможни 51, което е значително по-добро съотношение между точки и мачове, отколкото преди 7 сезона: 2,58 срещу 2,53. Килиан Мбапе, Лионел Меси, Неймар и компания могат да изравнят рекорда на Нант от сезон 1994/95, когато тимът записа едно-единствено поражение за цял сезон. До момента парижани са загубили само веднъж - срещу Ланс преди дни.

5

Мбапе пък може да стане най-добрият голмайстор на френската лига за пети пореден път на възраст 24 години. Рекорд, постигнат от Карлос Бианки, Делио Онис и Жан-Пиер Папен. В момента той е лидер при голмайсторите с 13 попадения, с 2 повече от партньора си в атака Неймар.

50

Женският футболен тим на Барселона може да стане първият в историята, постигнал 50 поредни победи в първенството. Преди 18 месеца каталунките записаха поражение с 3:4 от Атлетико (Мадрид), след което спечелиха 47 поредни срещи. В тях те реализираха 233 гола и допуснаха само 19.

41

Златан Ибрахимович може да стане най-възрастният голмайстор в историята на Серия А, ако се разпише до края на сезона. Нападателят на Милан ще подобри рекорда на бившия защитник на "росонерите" Алесандро Костакурта.

45

Ако помогне на Парма да излезе от Серия Б и продължи да играе за тима през следващия сезон, Джанлуиджи Буфон ще задмине Марко Балота и ще стане най-възрастният играч в историята на висшата футболна дивизия на Италия. През този месец стражът ще навърши 45 години.

34

Това е рекордът по голове за един сезон във Висшата лига, който си поделиха Анди Коул и Алан Шиърър през кампания 1993/94, и двамата в 42 кръга. През настоящия сезон в Англия нападателят на Манчестър Сити - Ерлинг Холанд, е вкарал 21 гола в 15 срещи, което е средно 1,40 гола в мач. 22-годишният норвежец трябва да реализира още 14 попадения в оставащите 22 мача на Сити или 0,63 гола на мач, за да подобри този рекорд.

16

Покойният Пеле е най-младият футболист, вкарал гол за Бразилия. Легендата постигна това, разписвайки се срещу Аржентина на възраст 16 г., 8 месеца и 14 дни. Ако бъде повикан в националния отбор и реализира преди 4-ти април, нападателят на Реал Мадрид - Ендрик, който играе за Палмейрас, ще подобри това постижение.

12

Лудогорец ще стане едва седмият клуб в историята, спечелил 12 шампионски титли на страната си поред, ако станат шампиони и през сезон 2022/23. В момента "орлите" изостават с 1 точка от ЦСКА.

Единствените клубове, записали повече поредни титли, са Ал-Файсали в Йордания (13 титли), БАТЕ Борисов в Беларус (13), Розенборг в Норвегия (13), Линкълн Ред Импс в Гибралтар (14), Сконто в Латвия (14) и Тафеа във Вануату (15).

7

Лионел Меси може да спечели индивидуалната футболна награда на ФИФА - The Best FIFA Football Awards, за седми път, което ще е рекорд както при мъжете, така и при жените. Бразилката Марта спечели тази награда 6 пъти - колкото и аржентинската звезда на ПСЖ.

Източник: bobsoccer.ru, превод: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички