ВИДЕО: 61 години от първия финал на Европейското първенство по футбол


ВИДЕО: 61 години от първия финал на Европейското първенство по футбол
Снимка: Alexander Demianchuk\TASS via Getty Images)

4408 0

На 10 юли 1960 г. се изиграва първият финал на Европейско първенство по футбол. В Париж в спор за купата "Анри Делоне" се изправят отборите на СССР и Югославия. В полуфиналите Югославия отстранява домакините от Франция с победа с 5:4, а СССР се класира след успех над Чехословакия с 3:0.

Във финалния мач югославяните откриват резултата в 43-ата минута чрез Милан Галич. Балканският тим е по-напористият, но майсторските спасявания на Лев Яшин позволяват резултатът да не набъбне. В началото на втората част Бубукин стреля отдалеч, което затруднява вратаря на Югославия Багое Видинич, той избива топката, но Слава Метревели се възползва и изравнява.

Мачът бива изпратен в продължения, а в 133-ата минута Виктор Понеделник се оказва големият герой и донася трофея на Съветския съюз. По-късно Понеделник заявява, че това е звездният момент на целия му живот.

Финалът се провежда пред едва 17 000 зрители, като югославският национал Драгослав Шекуларац коментира, че "публиката във Франция иска западноевропейски гланц, а не мистериозни тимове от другата страна на Европа". Съветските футболисти пък са посрещнати като герои от повече от 100 000 души на специален парад на победата на централния стадион "Ленин".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички