В Унгария си спомниха за загуба в София, уволнила треньора им и предизвикала "огромна буря"


В Унгария си спомниха за загуба в София, уволнила треньора им и предизвикала "огромна буря"
Снимка: Getty Images/Guliver

2532 0

В Унгария обръщат сериозно внимание на предстоящия двубой с България, който се води откриващ за страната ми в евроквалификациите. Националният ни отбор изигра първата си среща, която загубиха с 0:1 от Черна гора, докато унгарците играха приятелски мач с Естония.

Унгарският национален отбор по футбол е играл с България 23 пъти досега. В първите им двубои победата над българите не е проблем, но в началото на 70-те години поражение в София остава в спомените на унгарците. По-късно Христо Стоичков стана най-добрият в света, но тогава двата отбора не се срещат, а дори през 2000-те години България беше по-силна, отбелязва magyarnemzet.hu.

Поражение в София, предизвикало истинска буря в Унгария

И все пак изданието припомня един двубой специално от 1971 година, игран в София. Именно той е определен като "крайъгълен камък" в историята на унгарския футбол. Тогава отборът е уверен в способностите си, но си тръгва със загуба от 3:0, а след двубоя остават и без селекционер заради напускането на Йожеф Хофер.

"Това наистина не беше нашият ден", спомня си тази среща Чаба Видач, защитникът на националния отбор. "Представихме ново поколение на българите, Христо Бонев беше най-голямото име и имаха добър отбор. В същото време трябва да кажа, че на хартия бяхме по-добри, но нищо не ни се получи в този мач. Халфовете и нападателите не можеха да задържат топката. Ние, защитниците, бяхме под голямо напрежение, не успяхме да се справим, просто загубихме. Спомням си, че в хотела беше ужасно и знаехме, че времето на Йожеф Хофер е изтекло, което също ме притесняваше. Никой не вярва, че сме играли срещу него, просто имахме лош ден. С него бях първо в младежкия отбор, а след това в националния и му благодаря много".

Тогава това поражение наистина предизвика огромна буря, която помете селекционера на националния отбор. И все пак загубата не бе ключова за унгарския тим, тъй като спечели с 2:0 в Будапеща без проблеми в реванша през септември под ръководството на Рудолф Иловски.

"Българите бяха много внимателни към нашите нападатели. Българският национален отбор се състоеше от силни, добре изградени футболисти. Мисля, че бяха сред добрите в халфовата линия на Европа по това време. Но наистина бяхме по-добри, което се доказва и от факта, че стигнахме до финалната четворка на Европейското първенство от квалификациите. За съжаление, бях контузен, така че не можах да бъда там в Германия", допълва Видач.

Междувременно в Унгария изчислиха, че България ще успее да се класира на Европейското първенство през 2024 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички