Спартак (Търнава) се прочу в България заради Левски и "най-трагичното лято" за родния футбол (ВИДЕО)


Спартак (Търнава) се прочу в България заради Левски и "най-трагичното лято" за родния футбол (ВИДЕО)
Снимка: скрийншот: УЕФА

5534 0

Лудогорец научи съдбата си в Лига на конференциите, като "орлите" изтеглиха един от по-тежките жребии за отбори в урна №2. Отборът ще се изправи срещу турския гранд Фенербахче и лидера в датското първенство Нордселанд, но третият отбор като че ли прави най-голямо впечатление - Спартак (Търнава). 

"Срамен" резултат за Левски 

Левски е голямата причина Спартак (Търнава) да е познат на феновете на футбола в България отбор. През сезон 2011/12 "сините" са абсолютен фаворит за отстраняването на скромния словашки тим в Европа, но се случва считаното за невъзможно - словаците изхвърлят Левски от ЕКТ. 

Това се случва в два мача, които завършват с дузпи. В първата среща на 28-ми юли Левски печели у дома с 2:1 срещу Роман Прохазка и компания, като изобщо не убеждава с играта си. Реваншът е седмица по-късно в Търнава, където мачът започва добре за Левски с гол на Сьорд Арс в 11', но през второто полувреме всичко се обърква за българския тим. 

"Срам" е определението на "Топспорт" за отпадането на Левски от Спартак Търнава

Йордан Милиев излиза контузен още в 48', а малко след това Ладислав Томачек бележи след груба грешка на "синята" отбрана. Влезлият на мястото на Милиев Даниел Димов пък извършва нарушение в наказателното поле и от дузпа Томачек прави обрата пълен - 2:1. 

При дузпите всички играчи на Спартак са точни (включително игралия по-късно в Левски Прохазка), а големият грешник за Левски е Христо Йовов, който единствен изпуска своята дузпа в състава на Левски. Българската медия "Топспорт", а и много други, наричат отпадането "срам", тъй като Левски дори в реванша е безспорен фаворит - както за победа, така и за класиране напред в турнира. 

 

Най-трагичното българско футболно лято 

Информационна агенция "Блиц" нарича представянето на българските отбори в Европа "най-трагичното от 14 години насам". През 2011 година нито един отбор не играе по-късно от края на август в Лига Европа, като ЦСКА и Литекс се задържат най-дълго в Европа - достигат до плейофи за влизане в групите, където "червените" биват отстранени от Стяуа, а ловчанлии - от Динамо Киев. Локо (Сф) по-рано отпада от Шльонск след дузпи. 

Красноречива оценка за представянето на българските клубове в Европа през 2011 година

"За първи път от 14 години българските отбори отпадат от Европа на толкова ранна фаза. За последно през лятото на 1997 година нашите се сгромолясват с представянето си в евротурнирите", пише "Блиц" през 2011 година. 

Български отбор все пак отстранява Спартак Търнава 

Словашкото "страшилище" има още един европейски сблъсък с отбор от България - срещу Локомотив (Пловдив) през лятото на 2019 година. Тогава "смърфовете" бият в Пловдив с 2:0, но губят реванша с 1:3. Тогава обаче все още важи правилото за гол на чужд терен и пловдивският тим продължава напред в Лига Европа, като губи в следващия кръг от Страсбург с общ резултат 0:2 (две загуби с по 0:1). 

В какво състояние е Спартак Търнава днес? 

През 2018 година е най-големият триумф на този отбор. Под ръководството на Нестор Ел Маестро (днес в ЦСКА) отборът печели единствената си титла в Словакия, още 3 кръга преди края, като в страната пишат, че празненствата за титлата са "най-големите в историята на клубния футбол". Оттогава насам отборът е печелил единствено Купата и веднъж успя да влезе в групите на Лига Европа. 

В момента след 4 мача в родното първенство, Спартак е със само 5 точки и изостава на 7 от лидера. През сезон 2022/23 тимът от Търнава спечели бронзовите медали в местното първенство, но пък спечели Купата на Словакия за втора поредна година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички