Любопитни факти, които не знаете за Краля на футбола Пеле


Любопитни факти, които не знаете за Краля на футбола Пеле

7436 0

Има много спорове около това кой е най-добрият футболист на всички времена: Марадона или Меси, Роналдо, Кройф... Но никой не оспорва кой е Кралят: Едисон Арантес ду Насименту – Пеле.

Роден в Трес Корасонес, град на около 200 километра източно от Сао Пауло, Бразилия, на 23 октомври 1940 г., Пеле счупи всички рекорди, въпреки че кариерата му е във времена, когато футболистите са оценявани по качествата и таланта, а не по броя на отбелязаните голове.

Има повече от 1200 гола, голмайстор е на бразилския отбор. Повечето хеттрикове в историята: 92. И е единственият футболист, спечелил три световни купи: Швеция '58, Чили '62 и Мексико '70. Ето защо той получи множество награди като "Спортист на 20-и век“ и "Най-добър футболист на 20-и век".

Неговата кариера от три десетилетия обаче послужи и като среда за други факти и анекдоти, които може би не знаете за „Кралят“, който тази седмица навършва 80 години. Би Би Си Мундо представя тези малко известни факти :

1. Той е бил вратар четири пъти ... (и в един от тях помага на отбора си да стигне до финал).

Пеле определено предпочита да играе с десния крак, но от над хилядата гола, които вкара в кариерата си, около 400 са отбелязани с левия.. И той също играе и като вратар. Прави го четири пъти официално. През 1959, 1969 (един мач преди да вкара своя хиляден гол) и 1973. Но може би най-запомнящият се беше този от 1963 година. Тогава Сантос оспорва полуфинала на Купата на Бразилия срещу Порто Алегре Гремио. Резултатът е 4-3, благодарение на хеттрик на Пеле, разбира се.

В 86-ата минута Гилмар, легендарният вратар на Сантос, е изгонен, а отборът няма право на повече смени. Кой отива на вратата? Едсън Арантес. Легендата разказва, че той е спасил два изстрела, които са били в очеранията на вратата. Пълен работен ден. Сантос стига до финала за Купата на Бразилия, печелейки в крайна сметка мача.

2. Той е единственият играч, изгонен от съдията и върнал се на терена след изгонването.

Това се случва в Колумбия. „Сантос“ се е превърнал, благодарение на Пеле, в най-добрия отбор в Америка, но и в своеобразен цирк, който обикаля света, за да покаже най-голямата си звезда. Един от тези кулови мачове се случва на 17 юли 1968 г. в Богота. Същата нощ „Сантос“ се изправя срещу колумбийския олимпийски отбор пред пръскащ се по шевовете стадион.

Играта не върви добре. Съдията Гилермо Веласкес отнася юмруци от играч и минути по-късно, след борба в наказателното поле, Пеле иска да му даде дузпа. Веласкес твърди в няколко следващи интервюта, че Пеле е казал "всякаква възможна грубост към него“. "И аз ги разбрах“, казва той. Съдията му показа пътя към душовете и Пеле се подчинява.

Следва легендата. Според различни медии играчите на Сантос са нападнали Веласкес с удари, изгонили го то терена и го заменили със страничния съдия, който от своя страна бил заменен от зрител, който размахвал носна кърпичка, вместо флаг. По искане на публиката Пеле е върнат на терена. Мачът завършва 4-2 за Сантос. "От 28-те души, които Сантос доведе, 25 ме биха. Единствените, които не го направиха, бяха лекарят, журналист от „Фоля дъ Сао Пауло“ и Пеле", казва Веласкес години по-късно.

3. Чупи носа на противника с удар с глава и това беше най-ужасното му преживяване.

Повечето снимки на Пеле показват усмихнат, топъл, приятелски настроен мъж. Но на терена това изглежда по съвсем различен начин. Едно от събитията, за които Пеле най-много съжалява, се случва по време на мач между Бразилия и Аржентина, за Купата на нациите през 1964 г. Турнирът се играе в Бразилия и се очаква да бъде спечелен от "Селесао". Те са поканили Португалия, Англия и в последния момент молят Аржентина за услуга, ако могат да попълнят групата.

Във втория мач Бразилия, с Пеле отпред, играе срещу своя твърд съперник от „албиселесте“. Треньорът на Аржентина Хосе Мария Минея поставя защитника ат младежкия отбор Хосе Агустин Месиано да пази Пеле. Месиано изпълнява стриктно задачата: „задушава“ Пеле по цялото поле. Едисън Арантес, изтощен и разочарован от това, че не може да използва магията си, за да избегне поражението, сваля миролюбивия си образ и го заменя с този на воин.

"Бях разстроен, защото го следвах навсякъде. Играта беше странна. Взех му го топката, подадох на Варачка и изведнъж усетих удара. Паднах, видях кръвта, докоснах се и почувствах, че носът ми кърви", казва защитникът много години по-късно пред аржентинския вестник "Оле", като същевременно посочва белега, който е останал на носа му.

Пеле е счупил преградата на носа на своя съперник. Реферът, който бил далеч, не видял какво точно става, за да може да изгони бразилската звезда. Няколко години по-късно, в интервю за аржентинското списание "Ел Графико“, Пеле ще признае, че това е единственото нещо, за което съжалява на футболното игрище. И добавя: "Той ме блокира, не ми позволи да се движа и бях безпомощен; това беше. След това отидох в хотела и се извиних ...".

4. Бил е актьор в 10 филма (един от тях със Силвестър Сталоун и Майкъл Кейн).

По-малко известен аспект на Пеле е този на актьор ... и певец. Според базата данни за филми в Интернет IMDB, която записва всички движения на кинематографичния свят, Едсън Арантес ду Насимиенту се появява като актьор в 11 продукции, 10 филма и еднна телевизионна продукция. Най-известният е „Бягство към победата“ от 1981 г., в който е режисиран от Джон Хюстън (добре запомнящият се режисьор на „Малтийският сокол“) и споделя екрана с двама носители на Златен глобус - Силвестър Сталоун и Майкъл Кейн.

Не е известно дали Хюстън е омагьосан от изпълнението на Пеле, който също се появява редом с него във филма „Незначително чудо“ от 1983 г., където играе себе си. Той също така участва във филми като „Солидао“, „Чудна любовна история“, „Педру Мику“ и в историческия филм „Пътят“ от 1972 г. И той не само е актьор, но също и пее. Дуетите му с Елис Реджина през 60-те и албумът от 2006 г. „Гинга“ са известни. А ето кой измежду Меси, Роналдо и Неймар Пеле избра за идеален свой партньор в атака. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички