Николай Киров - най-успешният за Арда, който доведе до драма в ЦСКА, но с друг отбор (ВИДЕО)


Николай Киров - най-успешният за Арда, който доведе до драма в ЦСКА, но с друг отбор (ВИДЕО)
Снимка: Колаж: Sportlive.bg

2943 0

Арда понесе тежка загуба с 4:0 от Левски на стадион "Георги Аспарухов" в последния кръг от Първа лига. А това се оказа съдбоносно за Александър Тунчев, който се раздели с кърджалии на следващия ден.

Програмата на Арда предвижда последователно мачове срещу Левски и ЦСКА, които обаче ще "видят" различни треньори. Срещу "червените" за Купата на България в сряда (28.02) кърджалийският тим ще бъде изведен от Николай Киров. Именно той бе представен за нов треньор в навечерието на сблъсъка.

Киров е най-успешният треньор на Арда

Още: Официално и ден преди сблъсъка с ЦСКА: Арда Кърджали взе бивш футболист на Берое

За Киров това ще е втори престой в Арда след 2020/2021 година. Тогава Белия изведе тима до най-успешното му представяне, като през 2021 година игра финал за Купата на България, а го класира за Европа. Освен това разчиташе предимно на български играчи, които бяха конкуренция за всеки отбор от челото на класирането.

Към момента Арда заема осмото място с 31 точки, една по-малко от седмия Ботев (Пловдив), като има всички шансове да преследва място на бараж и второ европейско участие в историята си.

Паметни мачове срещу ЦСКА - и като наставник на Ботев Пд

Николай Киров има паметни мачове срещу ЦСКА

Любопитното е, че Киров ще направи повторния се дебют именно срещу ЦСКА в повторение на споменатия финал. Тогава "червените" с гол на Амос Юга в 85-ата минута си осигуриха 21-ата купа в историята. Двубоят бе много оспорван, като и Арда имаше своите шансове, но не съумя да ги реализира.

Още: Официално: Арда обяви Николай Киров - бивш наставник на ЦСКА 1948 ще му е помощник

Но това не е единственият път, когато наставникът се изправя срещу "армейците" за Купата на България. През 2019 година тогава като треньор на Ботев Пд жребият определя сблъсъкът със столичани да е на полуфиналите. И двата мача са изключително емоционални и с много голове. Първият двубой е в Пловдив, като до 26-ата минута "канарчетата" водят с голове на Тодор Неделев и Антонио Вутов. Али Соу успява да намали преднината им в 33', но предстои драма през втората част. Чрез Рубен Пинто ЦСКА изравнява в 69', но Феребори Доре донася победата 6 минути преди кра - 3:2. 

Това обаче не е нищо, в сравнение с реванша, който е на "Армията". Водени от Любослав Пенев, "червените" не успяват да влязат добре в двубоя и след голове на Тодор Неделев и Лъчезар Балтанов до 29' задачата за ЦСКА изглеждаше непосилна.

И все пак отборът успява да се мотивира и стига до пълен обрат 3:2 след два гола на Али Соу в 49' и 85', както и на Евандро в 74'. Резултат, който пращаше двубоя в продължения, където "червените" биха имали предимство, тъй като пловдивчани останаха с човек по-малко още в 52' след изгонването на Филип Филипов.

Кристиан Димитров бе големият герой за Ботев Пд

Отборът на Пенев обаче реши да се втурне в атака, вместо да изчака допълнителните 30 минути и това изигра лоша шега. 2 минути преди края настоящият защитник на Левски Кристиан Димитров нанесе болезнен удар за 3:3, с който класира "канарчетата" на финал.

Още: ЦСКА е непобеден при Тренчев за Купата на България - Арда ще се пробва

Общата статистика обаче не е добра

Общата на статистика на Киров срещу ЦСКА обаче не е толкова добра. От общо 18 мача има само 3 победи, 7 равенства и 8 загуби. Успехите са като наставник на Ботев през 2019 година у дома с 2:0, въпросният полуфинал за Купата и година по-рано отново в Коматево с 2:1.

Още: Арда обявява Николай Киров преди 1/4-финала за Купата на България с ЦСКА? (ВИДЕО)

Бивш "червен" футболист ще спира ЦСКА на 1/4-финалите за Купата на България?

След "дъното" за Берое: Поредна треньорска глава в Първа лига падна - Николай Киров е аут

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички