"Мачът на срама": Гнусната уговорка между Германия и Австрия от Световното по футбол


"Мачът на срама": Гнусната уговорка между Германия и Австрия от Световното по футбол
Снимка: Getty Images

29233 0

Двубой, останал в историята като "Срамът от Хихон" или "Мачът на срама" ни връща доста години назад във времето до Световното първенство по футбол в Испания през 1982г. По това време срещите все още се играят без особен план в провеждането им и няма предварителни програми особено в груповата фаза. 

Как се стига до "договорката"?

Западна Германия и Австрия са в една група, заедно с отборите на Алжир и Чили. "Пустинните лисици" хвърлят най-голямата бомба, побеждавайки "Бундестима" с 2:1. Резултатът от тази среща е наречен "най-голямата изненада в световния футбол" от 16 години насам, тъй като на Мондиала в Англия през 1966г. Северна Корея печели срещу Италия.

След това Германия побеждава Чили, Алжир също побеждава Чили, а Австрия побеждава и Чили и Алжир. Така в последния мач от груповата фаза немците трябва да се изправят срещу Австрия със само две точки в актива си. Само победа би ги пратила напред, но пък ако австрийците загубят с повече от 3 гола разлика, те отпадат от турнира.

Всичко е преценено до най-малкия детайл

В резултат на това двата тима изиграват най-срамния двубой в историята на световните първенства. Очеизвадната договорка между немци и австрийци става явна още в началото на мача, след като Хорст Хрубеш бележи за 1:0 за "Маншафта", а австрийците не му противодействат особено. Оттук до края на мача двата отбора ритат „за здраве“ и в другарска атмосфера, предимно в центъра на терена. Единствено Волфганг Дремлер и Валтер Шахнер се стараят малко повече от останалите, а последният дори получава жълт картон.

Публиката на стадион "Ел Молиньон" полудява от яд. На трибуните е и националният отбор на Алжир, съпровождан от многохилядна група свои привърженици. Запалянковците от Африка вадят от джобовете си банкноти испански песети, и започват да ги хвърлят към игрището. Самите испанци, присъстващи на мача, реагират още по-гневно. Те вадят бели кърпички и започват да ги размахват като протест срещу цирка на терена. Скандират "Fuera!", което означава "Вън!" и за двата отбора. Полицията на "Ел Молиньон" едва удържа неколцина алжирски запалянковци, опитали в знак на протест да нахлуят на терена и да прекратят очевидния маскарад.

В крайна сметка и двата тима се класират напред за сметка на Алжир, който подава оплакване до ФИФА, но то е игнорирано, след като футболната централа твърди, че "И двата отбора имаха право да играят в името на сигурността си."

Последствията за футбола и промяната на правилата 

След отговора си към протестите на "пустинните лисици", ФИФА все пак прибягва до промяна на правилата още в следващия етап на същия Мондиал. Последните мачове от груповата фаза на световните първенства започват да се провеждат по едно и също време, за да няма друг "Мач на срама". УЕФА също възприема този принцип, и го прилага още на Европейското първенство през 1984 година.

Западна Германия стига чак до финала, където губи от Италия с 1:3, докато Австрия отпада още в следващия кръг на Мондиал 1982 година.

Истината излиза наяве около четвърт век по-късно.

През 2007 г. германският национал Ханс-Петер Бригел признава публично, е мачът е бил договорен, и поднася извиненията си на Алжир. Австриецът Шахнер добавя по същото време, че е имало съглашение, сключено тихомълком още преди мача, а на полувремето двата тима са се разбрали, че повече голове няма да има. Съотборникът му Бернд Краус добавя, че при резултат 1:0 сметките са излизали чудесно и никой не е имал интерес това да се промени.

По-умерен в разкритията си е шефът на немската защита Карл-Хайнц Фьорстер, той говори за "пакт за мир". Германският капитан Румениге и до днес отрича да е имало договорка, докато Манфред Калц казва: "Всичко беше пълна комедия".

Най-честен е вратарят Тони Шумахер, той признава, че двата отбора са се разбрали преди мача как да завършат. " Трябва да се извиним на алжирския селекционер Махиедин Халеф и на целия им народ", казва великият вратар.

Още интересни моменти от историята на световните първенства четете в Sportlive.bg! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички