Когато Тиаго Силва победи смъртта


Когато Тиаго Силва победи смъртта
Снимка: Getty Images/Guliver

3534 0

Футболистът на Челси Тиаго Силва се е изправял пред много трудности в кариерата си. Днес централният защитник е наричан "Звяра", но в своята младост бразилецът едва остава жив. Преди мача на "сините" с бившия тим на Силва Порто в 1/4-финалите на Шампионска лига порталът goal.com си припомни победата на Тиаго срещу туберкулозата.

През 2004 г. 19-годишният тогава Силва преминава в Порто от Жувентуде за 2.5 милиона евро, но е пратен в дублиращия отбор да се обиграва. След приятелско турне на втория тим в Тайланд Силва започва да се чувства зле, но всички смятат, че това е обикновена настинка. Така в следващите дни защитникът е даден под наем на Динамо Москва, където да получи повече шансове за изява.

По това време собственик на Динамо е Андрей Федоричев, който изкупува на килограм португалски и бразилски футболисти, а от Порто в руския клуб преминават още Кощиня, Маниш и Юркас Сейтаридис. По това време Динамо мислят, че са взели под наем Тиаго Мендеш, но пристига Силва.

Въпреки това треньорът Олег Романцев заявява след първите тренировки: "Подписахме с гений, но силите му стигат само за 30-40 минути. Трябва да поработи върху физиката". Състоянието на Тиаго скоро се влошава. Защитникът не може да диша дори в извънтренировъчни условия.

В болницата се установява, че Силва страда от туберкулоза. Според лекарите, ако защитникът е изчакал още две седмици без да потърси лекарска помощ, той е щял да умре. Лекарят Едуард Безуглов, който днес работи в националния отбор на Русия споделя, че турберкулозата на Силва е била хиляди пъти по-страшна от коронавируса.

По това време защитникът наддава с 10 килограма, а на ден пие по 10-15 хапчета. За да бъде излекуван дори е предложено да се изреже част от белия му дроб, но бранителят отказва. Добра новина за Тиаго става назначаването на Иво Вортмамн начело на Динамо. Вортман дава път на Тиаго в големия футбол в Жувентуде и по негова инициатива майката на футболиста Анжела и приятелката му Изабел пристигат в Москва да подкрепят играча морално.

След като проектът на Динамо рухва с гръм и трясък, Силва решава да се завърне в Португалия, където лечението е сменено и той успява да се излекува окончателно. Той последва Вортман във Флуминензе, където става основен централен защитник и се преборва за мястото си сред най-добрите на своя пост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички