Футболна история: Салфетката, която промени историята на Реал, Ювентус и Зидан


Футболна история: Салфетката, която промени историята на Реал, Ювентус и Зидан
Снимка: Guliver/GettyImages; колаж: Sportlive.bg

31535 0

Какво щеше да стане, ако... въпрос, който хората често си задават през живота, връщайки се към спомените си от определени моменти през годините. Това ще направим и в днешния материал от рубриката ни "из спортните архиви", показвайки една от най-интересните истории във футбола, свързани с този въпрос. А именно, какво щеше да стане, ако Зинедин Зидан не беше написал "да" на една подадена му салфетка? 

Това парче хартия се оказва в основата на един от най-великите футболни трансфери  в историята на играта и окончателно стартира ерата "лос галактикос" - голямата мечта на президента на Реал Мадрид Флорентино Перес да събере най-добрите футболисти на планетата в "кралския клуб". Разбира се, основата е положена от привличането на Луиш Фиго от големия враг Барселона през лятото на 2000 година, но покупката на Зинедин Зидан е големият удар на строителния магнат в първия му период начело на испанския колос. 

Както е известно, френският плеймейкър беше големият лидер на Ювентус и в края на миналия век и началото на настоящия се считаше за най-добрия футболист на планетата. Той блестеше за Франция на Мондиал 1998 и Евро 2000, когато печели златен медал с родината си, а с Ювентус всяка година грабва трофей след трофей. Изглеждаше немислимо "бианконерите" да се лишат от неговите услуги. Тогава обаче настъпва моментът на една необикновена гала-вечер в Монако. 

Събитието в Княжеството през 2000 година е за връчването на наградите за най-добри играчи в Шампионска лига. Президентът на Реал Мадрид е част от специалните гости на събитието и отдавна е бил фен на изявите на Зинедин Зидан на терена, въпреки че не са имали пряк контакт помежду си. Въпреки това Перес "рискува" в опита си да проучи дали изобщо Зизу има желание да премине в "кралския клуб". Това обаче трябва да стане скришно, тъй като елитът на футболна Европа е на церемонията и всичко може да бъде забелязано. Тогава дон Флорнетино решава да напише бележка на Зидан и да му я връчи скришно. 

"Искаш ли да играеш в Реал Мадрид" е било съобщението, изписано на една обикновена бяла салфетка. Френският плеймейкър спестил обясненията на Перес и написал съдбоносните две букви: "Да!". 

Така тази салфетка се превръща в най-важния "документ", подписван в ранната футболна история на 21-и век. Президентът на Реал не забавил действията си. Само няколко месеца по-късно след дълги и тежки преговори ръководството на "кралския клуб" успява да довърши започнатото и на 9-и юли 2001 година Зинедин Зидан е обявен за нов играч на "белия балет" срещу рекордната тогава сума от 77.5 милиона евро - най-скъпият трансфер в историята. И този момент промяна хода на историята както на Юве и Реал, така и на Зинедин Зидан. 

Още в първата си година с екипа на испанския колос Зидан печели Шампионска лига, а до края на клубната си кариера остава на "Сантиаго Бернабеу", печелейки всички турнири, в които участва. Междувременно до ден днешен голямата цел на Ювентус остава неизпълнена - спечелването на най-комерсиалния клубен турнир. Нещо повече - съдбата прати героите в тази кратка футболна история до финал на най-престижната надпревара през 2017 година и тогава Зинедин Зидан и Реал изтръгнаха от "старата госпожа" надеждата, че Шампионска лига може да бъде спечелена. 

Със сигурност феновете на Ювентус... та дори директори, шефове и бивши футболисти се питат: "Какво щеще да стане, ако Зидан беше останал"? Щеше ли да спечели Шампионска лига? Щеше ли да остане в клуба след кариерата си и да покаже това, което в момента прави на скамейката на Реал Мадрид? Никога няма да получим отговор на тези въпроси, но едно е сигурно - една проста салфетка завинаги промени съдбата на Реал Мадрид, Зинедин Зидан, Ювентус и целия световен футбол

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички