Европейско първенство по футбол 2012: Пикът на испанската доминация


Европейско първенство по футбол 2012: Пикът на испанската доминация
Снимка: Guliver/GettyImages

7802 0

Европейско първенство по футбол 2012 ще остане в историята като последното, на което играха 16 отбора. Веднага след неговото изиграване право на квота получиха 24 тима, поради което на предстоящото Евро 2020 на терените във Франция ще видим увеличена бройката на отборите. Критиците на новия формат са категорични, че увеличаването на съставите ще свали сериозно от класата на турнира, който до този момент беше считан за най-силния на интернационално ниво. Дали това е вярно, предстои да разберем, но Евро 2012 определено беше едно от най-силните, след като нито един от фаворитите не отпадна в квалификационната фаза, а най-значимите липси бяха тези на Сърбия (отпадане още в квалификационната фаза) и Турция (на бараж срещу Хърватия).

Домакинът

За втори пореден път домакините на Европейско по футбол бяха два - Полша и Украйна, като общата кандидатура на двете държави събра солидна подкрепа от страните в Европейския съюз и до голяма степен участието на Украйна в домакинството реши спора кой да спечели наддаването. До голяма степен решението беше политическо, но след изиграването на турнира всички бяха категорични - организацията на европейския форум беше идеално.

Груповата фаза

Безспорно Евро 2012 беше едно от най-силните състезания на национални отбори и, логично, и двата домакина отпаднаха още в груповата фаза. По-неприятната изненада беше за Полша, която се падна в по-лесна група (Чехия, Гърция, Русия). С две равенства и загуба от Чехия обаче воденият от Роберт Левандовски тим записа едва 2 точки и отпадна безславно. Другият домакин - Украйна, имаше шанс до самия край. В директен спор за класиране бившата съветска република се изправи срещу Англия. Напрежението обаче си каза думата и "трите лъва" спечелиха с 1:0 с гол на Рууни в 48'.

Безспорно най-голямата изненада беше отпадането на Холандия, която не записа нито една точка в груповата фаза, въпреки че записа само 1 загуба и 9 победи в квалификационната си група. Факт е, че "лалетата" бяха в групата на смъртта (с Германия, Дания и Португалия), но някогашното страшилище и финалист от Мондиал 2010 се провали грандиозно и завърши с 0 точки.

Четвъртфинали

Чехия - Португалия (0:1)

Това беше мач, в който чехите решиха да се затворят и да се молят да стигнат до дузпи. Португалия буквално разпиля своя съперник, но топката така и не намираше вратата на Петър Чех, отчел се и с 4 брилянтни спасявания. С глава обаче Роналдо в 78' прати своята страна на полуфинал, а за цял двубой Чехия отправи... 2 удара!

Англия - Италия 0:0 (2:4 след дузпи)

"Лъвовете" и "скуадра адзура" оправдаха очакванията за здрав двубой, в който основно да се заложи на защитата. Двата тима нямаха много положения, а в продълженията мисълта да не бъде допуснат гол отново беше водеща и логично се стигна до дузпи. Ето как Италия се класира напред в турнира:

Германия - Гърция 4:2

Гърция в типичен стил стигна до четвъртфиналите и "елините" се надяваха на втори поход към европейската титла с желязна защита и сериозна успеваемост при статичните положение. Уви, на Гърция се случи Германия:

Испания - Франция 2:0

Действащият европейски шампион не загуби нито един двубой в груповата фаза, а срещу "петлите" показа най-добрия си футбол - контрол върху топката, реализиране на добрите положения и силна защита. "Ла Фурия" стигна плашещо лесно до успеха и продължи похода си към нова титла.

ПОЛУФИНАЛИ

Испания - Португалия 0:0 (4:2 след дузпи)

Роналдо и Пепе дадоха ключа на своя треньор за успех над Испания - тактиката на Жозе Моуриньо, с която наставникът "хвана" номерата на Барселона и спечели титлата в Испания. И това проработи. "Ла Фурия" нямаше достатъчно опасни положения, за да отбележи, а Португалия пропусна няколко шанса да спечели в редовното време. Най-чистото положение беше пропиляно от Роналдо. След продължения се стигна до дузпи и Роналдо, подобно на финала в Шампионска лига през 2016 година, си избра да бие 5-и дузпа. За негово огромно съжаление обаче, до такава не се стигна...

Германия - Италия 1:2

Бундестимът беше големият фаворит на Евро 2012 - силна селекция, нито един липсващ, страхотен треньор. Германия имаше прекрасни изпълнители и беше балансирана на всички постове. Но Марио Балотели плю на това, вкара и двете положения за Италия и прати "скуадра адзура" на финал.

ФИНАЛЪТ

Испания и Италия се срещнаха в груповата фаза, когато двата тима завършиха при резултат 1:1, а "адзурите" имаха по-добрите положения през целия двубой. Мнозина специалисти смятаха, че именно селекцията на Чезаре Прандели ще спре възхода на "тики-така". Дел Боске обаче беше подготвил капан - Испания излезе с идеята да натиска, пресира и да играе възможно най-директно и с възможно по-остри подавания. Резултатът? 4:0 за Испания и един от най-категоричните разгроми в историята на европейските първенства.

Играч на турнира

Андрес Иниеста за пореден път беше най-добрият в селекцията на Испания, както и на цялото Европейско първенство. Безспорният лидер в атака за Испания контролираше събитията на терена и винаги уцелваше момента, в който "Ла форуя" трябва да играе по-директно. Пробивите му отляво оставаха загадка за противниците, а пасовете му разсичаха всяка една защита. През цялата година Иниеста беше сред най-добрите играчи на планетата, показвайки присъщо за един лидер постоянство. Логично, той спечели "Златната топка" в турнира, но отново остана зад Лео Меси за "Златната топка" на ФИФА за 2012 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички