Европейско първенство по футбол 1972: Раждането на германската машина


Европейско първенство по футбол 1972: Раждането на германската машина
Снимка: Guliver/GettyImages

7084 0

Едва ли има футболен фен, който да не знае, че Германия е най-успешният европейски национален футболен отбор. Само на европейски първенства германците – започвайки като ФРГ и след 1990 година продължавайки като Обединена Германия, имат три титли и три втори места. Немската династия на континенталния национален шампионат се ражда през 1972 година – тогава, когато в състава на ФРГ блестят Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, Гюнтер Нетцер, Сеп Майер, Ули Хьонес.

Четвъртото европейско първенство по футбол преминава в познатия формат на Италия’1968 – осем квалификационни групи, само че този път всяка е с по четири отбора т.е. общо 32 тима. Първата група е спечелена от Румъния по голова разлика пред Чехословакия. Във втора група победител е Унгария пред българския национален отбор и Франция – оставаме втори по голова разлика пред петлите и записваме 3:0 на „Васил Левски” срещу Унгария с голове на Божил Колев, Петко Петков и Стефан Величков, но 1:1 с Норвегия в София ни изяжда главата. Третата група е спечелена убедително от Англия, след само 1 равенство в 6 мача. СССР печели в четвъртата група, изпреварвайки Испания – победа с 2:1 в Москова и 0:0 на „Рамон Санчес Писхуан”. Белгия, която е домакин на финалната четворка, е първа в пета група, а Италия е победител в шестата група. Югославия печели седмата група – пред Холандия и Източна Германия, а ФРГ е убедителен лидер в последната група.

В четвъртфиналната фаза, която е в по два мача на разменено гостуване. Там действащият европейски шампион Италия преклонява глава пред Белгия. С доста впечатляващото 3:1 насред „Уембли” ФРГ отстранява Англия, а най-добър в мача е плеймейкърът Гюнтер Нетцер, който вкарва един от головете. „Този германец, който носи обувки номер 47, притежава луд талант. Само за 90 минути Гюнтер Нетцер стигна  до самия връх на световната футболна слава”, пише в. The Sun след мача. Унгария е третият полуфиналист, след три мача с Румъния – 1:1, 2:2 и 2:1 в преиграването, а СССР се справя с Югославия – 0:0 и 3:0.

Финалите се провеждат в Белгия, а домакините излизат в първия полуфинал срещу ФРГ. Изненада няма – 2:1 за германците, след два гола на машината Герд Мюлер. Много красив е пасът на Нетцер за първия гол на Мюлер – от въздуха. В другия полуфинал СССР печели срещу Унгария с 1:0, с гол на Конков. В мача за третото място Белгия успява да спечели – 2:1 срещу Унгария.

ФИНАЛЪТ: ФРГ – СССР

Това е най-убедително спечеленият финален мач в историята на първенствата допреди 2012 година, когато на финала Испания разбива с 4:0 Италия. Германците не оставят никакво съмнение в превъзходството си и дори това, че два от головете всъщност са нередовни, не поставя под въпрос победата им. Първото попадение идва, след като Мюлер спира топката с ръка, а при третия гол Юп Хайнкес спира топката за Мюлер, след като преди това е в положение на засада, но СССР просто няма никакви аргументи в атака и никакви съпротивителни сили. И в този мач Мюлер вкарва два гола, с което става голмайстор на турнира и най-полезен играч.

СТАТИСТИКА

ФРГ – СССР 3:0

Голмайстори: Герд Мюлер (27, 58), Херберт Вимер (52)

ФРГ:  Сеп Майер; Хорст-Дитер Хьотгес, Паул Брайтнер, Ханс-Георг Шварценбек, Франц Бекенбауер, Херберт Вимер, Юп Хайнкес, Ули Хьонес, Герд Мюлер, Гюнтер Нетцер, Ервин Кремерс

Треньор: Хелмут Шьон

СССР: Евгени Рудаков; Реваз Дзордзоашвили, Муртаз Хуртсилава, Володимир Капличний, Юри Истомин, Анатоли Конков, Володимир Трошкин, Виктор Колотов, Анатоли Байдачни (66’Едуард Козинкевич), Анатоли Банишевски (46’Олег Долматов), Володимир Онишченко

Треньор: Александър Пономарьов

Голмайстор на турнира: Герд Мюлер – 4 гола

Играч на турнира

Носителят на „Златната топка” за 1970 година Герд Мюлер печели наградата. 68 гола в 62 мача за националния отбор – само тази статистика говори какъв стрелец е бил големият нападател. За него футболните анализатори са категорични – първо стреля, после мисли, както каубоите в Дивия Запад. Рекордът му от 40 гола в 34 мача през сезон 1971-1972 година в Бундеслигата и до днес не е подобрен.

Силата на Мюлер безспорно идва от ниския му център на тежестта, германецът винаги е на точното място и не отстъпва на противниковите защитници в нито едно единоборство. „Подобно на древния Антей, Мюлер трябва да бъде вдигнат от земята, за да бъде неутрализиран”, твърди известният френски специалист Жан-Филип Ретакер, добавяйки, че на ниво футбол няма как да се появи защитник като Херкулес.

Мюлер за малко да се размине с големия футбол заради наднормено тегло – цели 95 килограма при 176 сантиметра ръст. Треньорът на Байерн Мюнхен Златко Чайковски обаче вижда нещо в „мечока”, дошъл на тренировки и го оставя в отбора. Условието да остане е следното – да свали килограмите и да бие по 200 удара на всяка тренировка. Мюлер ги увеличава на 300 и прави упражнението всеки ден в годината. В съзнателната си кариера нападателят играе само за Байерн, където печели четири пъти Бундеслигата, четири пъти Купата на Германия, три пъти КЕШ, веднъж Интерконтиненталната купа и веднъж Суперкупата на Европа и завършва професионалния си път в САЩ – за Форт Лодърдейл. Той е известен фен на Нюрнберг, макар че така и не играе за отбора на сърцето си.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички