Европейско първенство по футбол 2004: Шампионът, който всички намразиха


Европейско първенство по футбол 2004: Шампионът, който всички намразиха
Снимка: Guliver/GettyImages

9426 0

Европейското първенство по футбол в Португалия през 2004 година беше една от най-интересните, най-непредвидимите и най-вълнуващите надпревари в историята на футбола. Това, което стана на терените в иберийската държава, ще се помни дълго, но да се върнем малко в историята, когато футбол не съществуваше.

Една от най-великите империи в историята е Византия, чийто естествен наследник е Гърция. Тази империя беше зловеща, страшна в очите на всички останали, най-вече заради своята столица - Константинопол. Непревземаемата крепост на Византия, която е издържала десетки атаки, включително и от българска страна. Дори при навлизането на Османската империя почти цяла Византия е завзета, а Балканите са в османско владение. В крайна сметка обаче Константинопол пада (1453 година) и Византия изчезва от картата. Но защо говорим за столицата на тази отдавна загубен империя? Защото, естественият наследник на Византия - Гърция, така и не капитулира по време на Евро 2004.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Българската следа

За нас като българи Евро 2004 носи леко горчива нотка. Това е последният шампионат, на който съставът на България се класира, и то след страхотни мачове срещу Хърватия и Белгия. За съжаление, реалността на най-силния интернационален турнир ни удари в горещото португалско лято. Дания ни удари с 2:0, Швеция буквално ни унижи с 5:0, а Италия за едно полувреме ни обърна и ни взе и последния шанс за точка - 2:1 за "скуадра адзура", безславно отпадане на Евро 2004 и... началото на българската мъка по европейските терени.

Груповата фаза

Група А безспорно беше най-интересна с отборите на Португалия и Испания, като се очакваше двата отбора безгрижно да се класират напред. Още в мача на откриването обаче Гърция се появи от нищото и тактикът Ото Рехагел измисли схема с италианско катеначо, което донесе успех с 1:0 на южната ни съседка. Последва равенство срещу Испания и уникален шанс за класиране напред. Тогава обаче "елините" падат с 1:2 от Русия. Испания, в същото време, търси поне равен, за да се класира напред, но Фиго, Роналдо и компания удрят "Ла Фурия" с 2:1 и всичко за Испания приключва още в груповата фаза... по голова разлика.

Другият голям фаворит, който отпадна рано-рано, е Италия. В група C, където беше и България, в последния двубой "скуадра адзура" трябваше да спечели срещу нас, а Швеция или Дания да загуби. Скандинавските страни обаче си извъртяха атрактивно 2:2 и пратиха Италия обратно на Ботуша.

Вечният фаворит Германия претърпя същия крах като Италия. Немците обаче могат да се сърдят единствено на себе си - равен с Холандия, равен срещу ЛАТВИЯ и загуба от Чехия. Маншафта поднесе най-неприятната изненада в историята на европейските първенства през 21-и век. Това коства и главата на Руди Фьолер и доведе до коренна промяна в немския футбол.

Четвъртфинали

Още на 1/4-финалите действащият шампион Франция, със Зидан, Анри, Трезеге и куп други звезди, капитулира срещу Гърция. "Петлите" разбиха своя съперник, но топката така и не намираше целта. Затова пък Гърция с едно положение вкара чрез Харистеас и прати цялата страна в екстаз - Гърция на полуфинал на Европейско първенство.

Безспорно обаче най-интересно беше на Португалия - Англия. Във вълнуващ двубой двата тима стигнаха до продължения след голове на Оуен в 3' и спасително попадение на Пощига в 83'. Нещата се обърнаха в продълженията, когато Руй Коща реализира и "селесао" се виждаше на полуфинал. Франк Лампард обаче - 5 минути преди края, вкара мача в дузпи. Бекъм и Коща изпуснаха да вкарат, а при 7-ата дузпа Дариуш Васел се изправи срещу Рикардо. Вратарят свали ръкавиците си и с голите си ръце не позволи на топката да влезе във вратата - 6:5 след дузпи и победа за домакините.

Полуфинали

Португалия се изправи срещу Холандия, която също трябваше да мине през дузпи срещу Швеция, за да се класира напред. 4-те дни повече почивка в полза на "селесао" определено даде ефект, след като домакините разбиха Холандия и бяха по-добрият отбор, въпреки че стигнаха до победа "само" с 2:1 над "лалетата" - финал за Португалия и шанс за поколението на Фиго, Руй Коща и компания най-накрая да стигне до златото.

Ден по-късно (30-и юни) един срещу друг се изправиха Гърция и Чехия. Мачът беше един от най-неприятните за гледане на Европейското по футбол през 2004, тъй като и двата тима заложиха повече на своята защита. Така се стигна до продължение и поредния гол след центриране - Делас отбеляза в 105' сребърен гол и прати своите на финал.

Финалът

Португалия излезе на "Естадио де Луж" с единствената мисъл да съсипят селекцията, която ги сломи още на старта на Европейското първенство по футбол. 16 удара, 5 точни и... 0 гола. В същото време Гърция имаше един точен удар. На големия герой на Европейското Ангелос Харистеас. Отново с глава. Отново след статично положение - 1:0 в 57' и европейска титла за Гърция, месец преди Олимпийските игри в Атина. По повод финала "The Guardian" написа "единственият аутсайдер, който всички искаха да загуби".

Играч на турнира

Теодорис Загоракис - Харистеас вкара важните голове за Гърция, Антониос Никополидис направи няколко феноменални спасявания, но друг беше най-добрият играч на Гърция. Теодорис Загоракис, никому познатият опорен халф на ПАОК, беше сърцето на този "противен" за мнозина отбор. Един от малкото типични дефанзивни халфове, които разбиват играта и това е единствената му роля. Той не вкара гол, не записа асистенция, но беше човекът-защита за Гърция и напълно заслужено беше обявен за най-добър през сезона.

Следете пълна информация за Евро 2020 в Sportlive.bg. 

Следете специалната Фейсбук страница за Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички