Десетте най-големи футболни номади


Десетте най-големи футболни номади
Снимка: Raphael Dias/Getty Images

13940 0

Джанлуиджи Донарума напусна Милан и заяви, че има нужда от "ново предизвикателство". За някои футболисти обаче всякакви предизвикателства изглеждат прекалено малко или просто бързо доскучават. В тази статия ще Ви представим десетте най-големи футболни номади или по-просто казано, футболистите, сменили най-много клубове в кариерата си.

10. Маркъс Бент (18 клуба)

Ако Валери Божинов играе в още три отбора, то ще влезе с гръм и трясък в класацията. Божигол има мачове за 16 различни клуба, докато англичанинът го води с два повече. Братът на Дарън Бент прекара почти цялата си кариера в Англия, като записа доста мачове във Висшата лига за Блекбърн, Кристъл Палас, Ипсуич, Евертън, Чарлтън, Уигън и Улвърхемптън. Към края на кариерата си се реши на екзотичен ход и поигра за индонезийския Митра.

9. Дрю Броутън (21 клуба)

Английският нападател е играл във всяка една дивизия от първото до осмото ниво на английския футбол. Най-известните отбори, на които е носил екипите, са Норич и Уигън, но не оставя трайна следа там. Най-добрият му сезон пък е 2005/06, когато вкарва 10 гола в 37 мача за отбора на Ръшден енд Даймъндс в Лига 2. Той изкарва цели 15 години в четвъртото ниво на английския футбол и вероятно е известен само на най-запалените.

8. Франк Уортингтън (24 клуба)

Този футболист от 70-те и 80-те години е една от легендите на Лестър, като има 210 мача и 72 гола за "лисиците". Освен това прави силните сезони за Болтън, Бирмингам Сити, Лийдс, Съндърланд и Саутхемптън. Пробва силите си и в Северноамериканската футболна лига на САЩ с екипа на Филаделфия Фюри. Кариерата му продължава чак до 1992 г., когато на 44 г. е играещ треньор на Халифакс Таун.

7. Марселиньо Параиба (24 клуба)

Бразилецът дълго време беше един от най-добрите плеймейкъри в Бундеслигата, където дълго време блестеше за Херта и Волфсбург. Там Марселиньо се доказа като майстор на преките свободни удари и нестандартните финтове. Кариерата му мина през френския гранд Олимпик Марсилия и Трабзонспор в Турция. В родината си остави добри впечатления у феновете на Сао Пауло, Гремио, Фламенго, Спорт Ресифе. След 2012 г. продължи да сменя тимовете като носни кърпички и в последните години има 4 престоя за тима на Трезе, където беше и треньор.

6. Лутц Пфаненщил (27 клуба)

Юношата на Байерн Мюнхен със сигурност има една от най-лудите кариери в историята на футбола. Той е играл в шампионатите на страни като САЩ, Нова Зеландия, Сингапур, Бразилия, ЮАР, Финландия, Малайзия, Набимия, Армения и Албания - общо на 6 континента. По време на престоя си в Сингапур е модел и има собствено ТВ предаване, но е обвинен в уговорени мачове и прекарва 101 дни в затвора. Приключението му продължава и след края на кариерата като в момента е скаут на Хофенхайм.

5. Тревър Бенджамин (29 клуба)

29 клуба в 10 различни английски дивизии - това накратко описва кариерата на бившия играч на Лестър Тревър Бенджамин. Нападателят не успя да запише кой знае какви мачове във Висшата лига за "лисиците", но за сметка на това записа 2 мача за националния отбор на Ямайка през 2001 г. Най-добрите си мачове пък изигра в отбори като Кеймбридж Юнайтед и Питърбро.

4. Джон Бъридж (29 клуба)

Английският вратар сменя 29 клуба за 28-годишната си кариера. Бъридж прави добра кариера в Англия с екипите на Блекпул, Астън Вила, Кристъп Палас, КПР, Улвърхемптън, Шефилд Юнайтед, Саутхемптън и Нюкасъл. Освен това играе известно време в шотландския Хибърниън. Единствените му по-значими трофеи обаче за Купата на Футболната лига с Астън Вила през 1977 г., както и Купата на Лигата на Шотландия през 1991 г. Приключва кариерата си през 1997 г. в Блит Спартанс, където е играещ треньор.

3. Себастиан Абреу (33 клуба)

Лудия, както е наричан в родината си уругвайският нападател, записа 70 мача и 26 гола за родината си. На клубно ниво обаче не си намери място - 3 периода в Насионал Монтевидео, 2 в Ривър Плейт, игра за кръвните врагове в Мексико Круз Азул и Америка, както и за тимове като Бейтар Йерусалим, Реал Сосиедад, Арис Солун и Ботафого, както и в Еквадор, Парагвай, Салвадор и Чили. Той е световен рекордьор по най-много трансфери - цели 33, което е записано и в книгата на Гинес.

2. Ричард Пакет (39 клуба)

38-годишният футболист от Доминика все още е активен състезател, като носи екипа на Харфийлд Юнайтед, който играе в аматьорските дивизии на Англия. Отборите му са толкова много, че нямат запомняне, а понякога на година играе в 4 или 5 тима. Рекордният му престой е в Куинс Парк Рейнджърс - цели 4 години. Сред по-известните тимове, в които е играл, са още МК Донс, Брентфорд, Йорк Сити. Никъде обаче не оставя кой знае каква следа. За Доминика пък записа 2 мача и 1 гол, като вкара на Барбадос в квалификациите за Мондиал 2010.

1. Джеферсън Луис (44 клуба)

Още един пътешественик от Доминика, чието приключение продължава дори и на 42 години. Луис е футболист на Бийнкънфийлд Таун в седма английска дивизия. По пример на братовчед си Ричард Пакет Джеферсън също не обича да се задържа никъде задълго и сменя отбор след отбор. В кариерата си е играл за Бристъл Роувърс, Рексъм, Дарлингтън и Линкълн Сити, които са във Футболната лига, а не в полупрофесионалните и любителски първенства, където минава голяма част от кариерата на нападателя. Вероятно с братовчед си просто продължават да се напреварват кой ще смени повече отбори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички