15 години от легендарния обрат в Истанбул


15 години от легендарния обрат в Истанбул
Снимка: Guliver/GettyImages

3505 0

На 25-ти май 2005-та година се проведе най-паметният финал в историята на Шампионската лига. На стадион „Кемал Ататюрк“ в Истанбул в спор за трофея излязоха отборите на Милан и Ливърпул.

„Росонерите“ безспорно бяха големият фаворит за купата. Тимът бе успял да финишира на върха в група с Барселона, Селтик и Шахтьор Донецк, а в елиминациите се справи с Манчестър Юнайтед, Интер и ПСВ Айндховен. Ливърпул прескочи груповата фаза благодарение на късен гол на Стивън Джерард срещу Олимпиакос, а след това елиминира последователно Байер Леверкузен, Ювентус и Челси.

Двубоят в Истанбул започна по чудесен начин за Милан, след като те стигнаха до гол още в първата минута, благодарение на капитана си Паоло Малдини. До края на първата част играчите на Карло Анчелоти буквално газеха футболистите на мърсисайдци и поведоха с 3:0 след два гола на Ернан Креспо. През второто полувреме обаче отборът на Рафаел Бенитес излезна преобразен и бързо намали до 3:2 след попадения на Джерард и Владимир Шмицер. В 60-тата минута Ливърпул получи правото да изпълни дузпа. Шаби Алонсо стреля от бялата точка и въпреки че първоначалният му удар бе спасен от Дида, той бе точен за 3:3 при добавката.

До края на мача повече голове не паднаха и победителят бе определен чрез изпълнение на дузпи. Там Йежи Дудек бе големият герой за Ливърпул, след като отрази ударите на Сержиньо, Андреа Пирло и Андрий Шевченко и по този начин донесе на мърсисайдци 5-тата им титла на Европа.

А ето какво казва Андрий Шевченко за загубения финал в Истанбул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички