Звезда на 1/4-финалист на Евро 2020 е далтонист


Звезда на 1/4-финалист на Евро 2020 е далтонист
Снимка: Getty Images

2264 0

Футболист с любопитна особеност играе на Европейското първенство по футбол. Това е датският национал Томас Дилейни, който има далтонизъм. Дефанзивният халф е един от първите футболисти, които признаха, че са далтонисти. Той разкри, че в един мач не е могъл да разграничи двата отбора един от друг заради подобните им по цвят екипи.

Всичко започва, когато един датски фен се обажда на местна радиостанция, за да се оплаче, че не може да различи играчите на мексиканския национален отбор и тима на Дания, тъй като те играли в червени и зелени екипи. Именно тези цветове фенът, който е далтонист, не вижда. "Когато играта е бърза или има голям план, тогава за мен всичко се слива. Само когато увелича мащаба, мога да видя разликата", споделя той.

Историята продължила, когато неизвестен футболист се обажда в ефир и казва, че и той е далтонист. След няколко уточняващи въпроса на водещия става ясно, че това е датският национал Томас Дилейни. Той става един от първите футболисти в историята, които признават за това. Нещо повече - то се случва точно преди началото на Мондиала в Русия, когато съществувал риск халфът да не участва в турнира заради изявлението си. Той обаче не се притеснява от това.

"Веднъж изпитах този проблем, докато гледах по телевизията мача между Панатинайкос и Манчестър Юнайтед. Имаше и друг случай, когато ми беше малко трудно да разбера с кой бях в един отбор и срещу кого играех", допълва датчанинът.

Датските обществени организации (в страната има над 100 000 далтонисти) отчели заявлението на Томас като повратен момент, тъй като футболистите обикновено скриват подобна информация за себе си. Те се страхуват, че това може да повлияе на кариерата им. Тази история обаче по никакъв начин не навредила на Дилейни. Горе-долу по времето, когато призна за своя проблем, той премина от Вердер в Борусия (Дортмунд), където и до днес играе редовно. Беше повикан и на Евро 2020. А тъжната история на съотборника му Юсуф Поулсен можете да научите тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички