Защо домът на полския гранд Лех Познан е известен и като "Стадион на българската улица"?


Защо домът на полския гранд Лех Познан е известен и като "Стадион на българската улица"?
Снимка: Getty Images

4655 0

Футболните фенове вероятно неведнъж са се замисляли защо стадионът на полския гранд Лех Познан се намира на улица "Българска" 17 и защо едно от имената му е "Стадион на българската улица". От Sportlive.bg се заехме да разплетем тази мистерия и се получи една любопитна история.

В България на границата между 19-и и 20-и век се наблюдава голяма икономическа емиграция. Селата са пренаселени, а фермите - твърде малки, за да издържат цели семейства. Затова много наши сънародници се принуждават да се преселят, за да си осигурят препитанието. Много от тях отиват в Германия, Австро-Унгария, Франция, Румъния, Чехия, Америките и Австралия. Една малка група българи избира да се засели в Полша. В междуовенния период техният брой в страната е около няколкостотин. Някои от тях заживяват в Познан, като по време на Втората световна война броят им е 60 души. След войната достигат до около 200.

В Познан, домът на Лех, те се заселват главно в покрайнините: Завади, Средка и Ратайе. Земята в Ратайе е толкова плодородна, че е смятана за идеална за отглеждане на зеленчуци. Като чужденци, българите не могат да купуват земя, но я вземат под аренда. Внасят семена от нашата родина и прилагат земеделски методи, непознати в тогавашна Полша. Те използвали естествена тор, която прави зеленчуците много вкусни и хубави на вид. Резултатът е карфиол, една глава от който тежи 10 кг., целина с тегло килограм и половина, отлични на вкус и вид боб, зеле, лук, чесън, чушки, домати и краставици.

По това време полски градинари в района почти няма. Българите произвеждат всички зеленчуци в Познан, търгуват с тях и си осигуряват нормален живот. Затова за тях е истинска трагедия решението на градските власти да ги изселят и да построят в Ратайе жилищни комплекси. Това се случва около 70-те години на 20-и век. Властите правят тази стъпка заради бързото заселване на Познан. Нашите сънародници протестират, но без резултат. Някои от тях напускат града, а други се местят в села близо до Познан.

През януари 1968 г. първият блок в плодородния Ратайе е предоставен за заселване, а няколко години по-късно последните градинари са изселени оттам.

Не открихме официално потвърждение, че именно заради приноса на българските градинари към Познан и трапезата на неговите граждани улицата, на която е разположен стадионът на Лех, се казва "Българска", но можем да се обзаложим, че връзката между двете неща е топла, дори гореща. А каква е историята на табелата "Това е Анфийлд" на стадиона на Ливърпул - четете тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички