Тъжната история на клуба с емблема малко момче с криле


Тъжната история на клуба с емблема малко момче с криле
Снимка: принтскрийн

3389 0

Шейх Ръсел е млад клуб от Бангладеш. Той принадлежи на един от най-големите промишлени концерни в страната "Bashundhar Group". Това е държавен клуб и в чест на победата му в първенството през сезон 2012/13 тогавашният президент на Бангладеш Зилур Тахман лично организира празнична вечеря за играчите. Никой друг шампион на страната нямаше повече възможност да вечеря с президента на Бангладеш.

Емблемата на Шейх Ръсел е необичайна. Тя изглежда ето така:

Причината обаче за това се знае. През 1975 г. в страната се провежда държавен преврат, организиран от младши офицери от армията. На 15 август същата година въоръжените опозиционери под ръководството на майорите Сайед Фарук Рахман и Рашид атакували резиденцията на шейх Муджибур. В този момент там се е намирало цялото му семейство, без две дъщери, които учили в Германия. Загинали всички.

Фарук и Рашид иззели властта и я загубили 3 месеца по-късно, те също били изхвърлени със сила. За Муджибур Рахман и загиналото му семейство и досега скърбят в Бангладеш и ги оплакват край мемориала в близост до дима им, където били убити.

В памет на шейх Ръсел - най-малкият син на Рахман, загинал в престрелката, е наречен футболният клуб, създаден през . На емблемата слагат детската му снимка на фона на ангел. На името на шейха в Бангладеш са наречени и националните съревнования по тенис на маса и плуване. В столицата Дака има два музея, наречени в негова чест.

Президентът на Шейх Ръсел Сайфул Бари Титул казва: "Това е важна част от нашата история. Бангладеш трябва да помни жертвите на тази ужасна нощ. За съжаление, понякога загиват дори много млади хора. Ние трябва да помним техните имена". Клубът си спомня за Муджубур в деня на раждането му и в деня на смъртта му.

Източник: gol.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички