След 30 г. слепота: Украински параолимпиец прогледна след операция, за която не му давали гаранции (СНИМКА)


След 30 г. слепота: Украински параолимпиец прогледна след операция, за която не му давали гаранции (СНИМКА)
Снимка: Getty Images

2255 0

Истинско новогодишно чудо се случи с украинския параолимпиец Сергей Сидоренко. Джудистът претърпя изключително сложна операция за възстановяване на зрението, която, за щастие, се оказа успешна, съобщава "Канал 24".

Спортистът е бил опериран в Катовице, Полша, от офталмолога д-р Едуард Виленгала, който му е трансплантирал американска изкуствена роговица тип "Бостън 1", която е възстановила способността му да вижда. Засега само с дясното око, но когато се възстанови, ще се подложи на същата интервенция и за лявото.

55-годишният Сидоренко е бил сляп от 30 години насам. Той губи зрението си след инцидент с взрив и не само спира да вижда, но и не е можел да се движи сам. С подкрепата на съпругата си обаче той не се отказва и започва да се бори. В резултат на това става двукратен медалист от Параолимпийските игри в Сидни и Пекин.

Сега украинецът не само реагира на светлина и движения, но вижда пълноценно. Той е на мнение, че за него започва нов живот. Най-голямата му мечта е била да види сина си и дъщеря си, които са се родили, след като е ослепял.

"Ходих при доктори и професори тук, в Украйна, но не ми дадоха положителни прогнози. Когато се появи възможността за тази операция в Полша, аз се съгласих, въпреки че не ми бяха дадени никакви гаранции. Знаете ли, когато си сляп, грабваш всяка възможност и се съгласяваш на всичко", казва Сергей пред suspilne.media.

Съпругата на параолимпиеца - Тамара, му разказала, че след 2-часовата операция професорът отишъл при нея и я поздравил. "Господ ни чу, той ще може да вижда", казал д-р Виленгала на смаяната жена. A eто коя футболна звезда получи подарък гривна от "Азовстал".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички