Единственото момиче в младежкия му тим учи Ерлинг Холанд на футбол (СНИМКИ+ВИДЕО)


Единственото момиче в младежкия му тим учи Ерлинг Холанд на футбол (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: скрийншот

10884 0

Нападателят на Борусия (Дортмунд) Ерлинг Холанд е един от най-популярните и най-желаните футболисти към днешна дата. На цифрите, които се споменават, че иска за него немският тим могат да съперничат само цифрите от неговата статистика - до момента той е реализирал 129 попадения в 173 мача за всичките си клубни тимове, във всички турнири.

Преди две години немската медия "Bild" публикува изумителен материал за 21-годишния норвежец. Според тяхна информация като дете Холанд се е учил на футбол и как да бележи от... момиче. Става дума за Андреа Норхайм, приятелка на Ерлинг от детството. Сега тя е на 23 и потвърждава, че между нея и футболната звезда има приятелство и че са си партнирали на терена.

Наскоро Андреа се е върнала в Норвегия. Тя също е свързала живота си с футбола и се справя добре. През 2016 г. 17-годишната нападателка е привлечена в Лион, с който Норхайм печели всичко, включително женската Шампионска лига. Заради контузии обаче тя не успява да се закрепи в състава на един от най-силните женски отбори в света. След Лион тя играе в шведския Питео и в норвежкия Авалдснес.

"Готино е да си на страниците на "Bild", но е много по-хубаво да гледаш как кариерата на Ерлинг се развива с шеметни темпове", заявява момичето пред "NRK".

Холанд и Норхайм се запознават в градчето Брюн, където бащата на Ерлинг - бившият играч на Нотингам Форест, Лийдс и Манчестър Сити Алф-Инге, се завръща, след като окача бутоните на пирона. Бащата на Андреа Стиг на свой ред е смятан за едва ли не най-талантливият футболист, който някога е виждал Брюн. За едноименния клуб Норхайм-старши дебютира на 17-годишна възраст през 1984 г. Майка ѝ пък успешно се състезава в многобоя - с гените всичко е наред. Андреа бързо надрасна нивото на връстниците си и получи покана да тренира с екип от момчета връстници. Е, и, какво? Норвегия е прогресивна страна.

Норхайм и Холанд изграждат двойка в нападение, която е трудно да бъде удържана. На видеото 14-годишната Андреа бележи с асистенция на 12-годишния Ерлинг.

"Тренирах много с брат ми Сондре и с татко. Може би и затова изпреварих момичетата на моята възраст в развитието. Когато започнах с момчетата, всичко стана по-бързо, успях да участвам в мачове на доста по-високо ниво. Това ме направи тази, която съм днес. Много хора искат да клюкарстват за Ерлинг и неговото минало, но аз едва ли мога да им помогна. Сега ние на практика не общуваме, въпреки че като деца бяхме много задружни", отбелязва Норхайм.

Момичето обаче не се смята за наставница. "Разбира се, няма да се похваля, че лично аз съм научила Ерлинг да играе футбол. Да, ние тренирахме заедно много години, но нищо повече, коментира Норхайм заглавието на "Bild" за dagbladet.no. - Той беше мъничък, но винаги е бил страхотен играч, истински боец. Холанд беше с година по-малък от останалите, но усърдието му беше повече от достатъчно. Тогава всичко, което правехме, беше да играем футбол. Сега той доказа всичко на всички".

"Беше славно време. През почивните дни ходехме на терена и нямаше нужда да си уговаряме среща, защото знаехме, че така или иначе всички ще се мотаят там сутринта. Беше страхотно. Времето, прекарано заедно, определено ми помогна да стана по-добра. Но и треньорите ни дадоха много. Винаги отивахме на тренировки с една-единствена цел - да станем по-добри. Благодаря им", допълва младата жена.

На въпрос на dagbladet.no дали смята Холанд за гений, момичето реагира с усмивка. "Помня как го изпратиха директно вкъщи затова, че даваше отвратителни пасове. Хората видяха таланта му, но отношението към всички беше еднакво. От друга страна, не мога да кажа, че са ни възпитавали суперстрого. Можехме да изпитваме удоволствие от футбола и да се концентрираме върху качеството на задачите", обяснява тя.

Отношенията между двамата обаче не бяха идеални. "Той бележеше много голове. Рядко не го признаваха за голмайстор на различните състезания. Но, както и аз, той играеше в центъра на нападението, така че на тренировки нерядко имаше сблъсъци между нас. Това вече не беше толкова приятно", споделя Норхайм.

Баща ѝ Стиг пък отговаря на въпроса какво му е попречило да бъде толкова успешен, както Ерлинг или Андреа. "Тогава не беше прието да се правят толкова прибързани стъпки - да отидеш в друга страна преди 20-ата си година. Той направи всичко правилно, оказа се на точното място в точното време. Разбира се, не беше и без късмет. Той е пример за други млади момчета от малки места, такива като Брюн".

"Основната причина е самообучаването. Мен това никога не ме е привличало. Отивате в клуба като талант, но ако не работите върху себе си всяка свободна минута, няма да станете най-добрият сред най-добрите. Ерлинг и Андреа тренираха, тренираха, тренираха. В това е разликата", допълва той пред "VG". "Знаете ли, в Брюн просто няма какво друго да правиш, освен да играеш футбол", смее се Андреа, чувайки думите на баща си.

"Холанд беше много амбициозен. Той или беше в отлично настроение, когато всичко се получаваше, или изпадаше в ярост, нямаше средно положение. Сега изглежда свръхспокоен и уверен, но като дете проявяваше емоции, можеше силно да се ядоса за нещо. Не съм виждал нищо подобно в миналото. Холанд не бива да се сравнява дори с Оле-Гунар Сослкяер. Той е наистина уникален. Ерлинг ми напомня Златан Ибрахимович. Холанд не бележи така красиво, но по-често. Мисля, че още не сме видели всичко, на което е способен", казва още Стиг.

"Не зная как да го обясня, но той винаги е притежавал някакъв изключителен инстинкт. Той знаеше къде и кога трябва да бъде, за да отбележи. Като цяло, сега той прилича на онзи Холанд, с който играхме, когато бяхме малки, само малко по-добър", допълва момичето и споделя, че мечтае да се върне към предишното си ниво, а историята с приятеля ѝ дава вяра. "Разбира се, мечтая да премина в голям европейски клуб. Затова работя упорито всеки ден. Гледайки успехите на Ерлинг, се вдъхновявам", завършва Норхайм.

Източник: pressball.by

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички