Невежеството - фактор №1 в родния футбол за поредна година


Невежеството - фактор №1 в родния футбол за поредна година
Снимка: GettyImages

4516 0

"Груев-младши е добро дете, но ние нищо не знаем за него. Ако с два мача за националния отбор, може да стане №1..."

Думите са на президента на Славия Венцеслав Стефанов пред БНТ, а поводът е церемонията за "Футболист на годината". Голямата награда отиде при Кирил Десподов, докато играчът на Вердер (Бремен) Илия Груев остана втори в подреждането за 2022 година. 

"Нищо не знаем за него" е оправдание за абсолютното невежество, което цари в българския футбол на всяко ниво. Незнанието не е само при г-н Стефанов, но и при много от гласуващите, за които явно изящната класа на българската Първа лига е по-висока от тази на едно от топ 5 на първенствата в Европа. 

2022 година е големият пробив на Груев във футбола

За Илия Груев 2022 година е най-успешната в професионалния му път до момента. Той се превърна в несменяем титуляр в селекцията на Вердер Бремен, като освен "двата мача за националния", има 9 мача във Втора Бундеслига и 13 в елита на Германия (повечето от които титуляр). 

Дефанзивният полузащитник е единственият редовно играещ български футболист в едно от най-добрите първенства в света. Тих черноработник, който не изумява с изпълнения, но е безценен с играта си в дефанзивен план, и то на една от най-важните позиции в световния футбол в момента. 

През този сезон в Бундеслигата има 943 минути. За сравнение - Петко Христов и Валентин Антов (други двама представители на България в топ на Европа) имат почти два пъти по-малко минути общо. 

Специалист в защита

Груев впечатлява с дефанзивната си статистика, като има по един спечелен въздушен двубой на всеки 78 минути игра, както и общо 92 успешни дефанзивни действия - около едно на всеки 10 минути игра. И тепърва ще продължи да се развива още. 

Въпреки че е на 22 години, той е спокоен в играта с крака, умело участва в изнасянето на топката и се справя добре, когато е поставен под напрежение - важна част от играта на всеки дефанзивен халф. 

Бъдещето е пред Илия Груев и със сигурност нивото му само ще се подобрява. Може да не е несменяем титуляр във Вердер, но е българският футболист на най-високо футболно равнище в момента. И има далеч по-силна заявка за футболист №1 на България от това, че "има два мача за националния". 

Кирил Десподов заслужава званието за 2022 година, което получи, но нямаше да е незаслужено, ако наградата беше отишла в ръцете на Илия Груев. Въпреки че "нищо не знаем за него". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички