Левски жъне позитиви, докато на ЦСКА реколтата е изгнила


Левски жъне позитиви, докато на ЦСКА реколтата е изгнила
Снимка: Lap.bg / колаж: SportLive

10061 0

"Синята приказка" продължава… И дори тя да приключи тази седмица в Германия, то феновете на Левски преди всичко ще бъдат щастливи от европейските приключения на любимия клуб през настоящото лято. "Сините" за пръв път от 13 години достигнаха до плейофите за влизане в групите на европейски клубен турнир. Момент, който бе чакан с огромно нетърпение от запалянковците. 

"Сините" отново мечтаят

Да, за разлика от други пъти и късметът този път бе с възпитаниците на Николай Костов в ключовите моменти, но накъде без него във футбола? "Сините" имаха лукса да накажат последователно съперниците си с попадения в заключителните минути, но в игрови план головете бяха заслужени и подплатени от мъжка игра.

Такова бе представянето за тима от "Герена" и срещу съперника от съвсем друго ниво, в сравнение с Шкупи и Апоел Беер Шева – а именно Айнтрахт Франкфурт. Смелата игра на родния тим почти през целия двубой бе предпоставка за изравнителното попадение, което също падна в самия край. И то по какъв начин… Голът в добавеното време бе онзи "плод", който фенове, ръководство и футболисти на Левски бяха заслужили за огромния си труд в името на клуба през последните години.

И за да е още по-фантастична "приказката" на Левски – красивият гол от 30-тина метра в четвъртък вечер бе дело не на кого да е, а на загадката Асими Фадига. Не на някоя от бразилските звезди или заобичаните перспективни българи. А на акостиралия преди месец французин, който даде началото на нетрадиционно малкото трансфери на "Герена" през лятото. 

Визитката му е повече от скромна, а пристигането сравнително късно - 2 дни преди първия официален мач в Първа лига. Всичко това караше феновете да са предубедени за неговия трансфер, но след само 209 изиграни минути записа името си в историята на клуба. И дори само с това попадение оправда риска, който бе поет с него.

Срамът този път е в "червено"

И няма как, когато има толкова силни "сини" емоции да не се направи съпоставка с ЦСКА, който този път рано-рано приключи с Европа. И ако през последните години сме приели, че европейските подвизи са мерило за нивото на родните грандове, то какво да кажем за представянето на "червените"и 0:6 от Сепси? Румънският тим ни най-малко не може да се приближи до нивото на Айнтрахт във всеки аспект, но въпреки това не е случаен тим. Всъщност той разполага с едни от най-важните качества в модерния футбол – постоянство и правилно управление, които им донесоха и куп трофеи през последните години.

Още по-лошото за феновете на ЦСКА е продължилото лъкатушене в Първа лига и след срещите с румънците. От самото начало личи, че всъщност няма никакви наченки на шампионатна борба през този сезон. Въпреки че преди три месеца "червените" пропуснаха сигурна титла и бяха близо да детронират Лудогорец. На "Армията" напоследък развитие в отбора липсва. В Левски все по-смело пък продължават да изграждат своето лице и начина, по който искат да изглеждат. По този път на "Герена" тръгнаха още с назначението на Станимир Стоилов, който до голяма изгради настоящия тим.

Ефектът "Костов" или още от инерцията "Мъри"

В момента той бива воден от завърналия се Николай Костов, а преходът между двамата българи бе много плавен и чрез друг, много уважаван от феновете специалист – Елин Топузаков. Временният наставник не рискуваше със смели рокади в краткия си период начело в края на миналия сезон, докато Костов изповядва близка философия до тази на Мъри, но и в същото време отклони Левски в пътя на своя мироглед. 

60-годишният наставник опитва от първия си ден да внесе нетрадиционни методи в играта на Левски, сред които част от тях тепърва може да се оказват неуспешни, но в постоянството и опитите е ключът към успеха. В момента на въодушевените фенове им остава само да се наслаждават на агресивната игра с много преса, която отива на българския гранд. 

Различни цветове - различни трансферни политики

Всъщност екипът на Костов продължава с "постоянството" и на тема "трансферна политика". През последните прозорци на "Герена" наблягат на качество, а не количество и не се продава на всяка цена. Нещо, което съвсем се различава от политиката на вечния съперник ЦСКА през последните години. 

Ръководството на Левски продължава да устоява на оферти за куп играчи през последната година с идеята, че може да продължи развитието си в този състав. Така дни преди края на летния трансферен прозорец – на "Герена" се разделиха емоционално с гамбийската звезда Сонко Сунберг, за който се предполагаше, че има оферти от редица международни тимове, но в крайна сметка подсили родния Лудогорец. Трансфер, който също е печеливш, тъй като след една година можеше да напусне без пари.

Другите двама напуснали са Филип Кръстев и Ивелин Попов - младокът бе сред големите звезди в "синьо", но наемът му изтече и избра да продължи развитието си извън България, а екс националът даде каквото можеше на клуба и напусна като свободен агент.  До този момент единствените нови в Левски пък са гореспоменатият Фадига и бразилецът Дарлан. И двамата акостираха под формата на свободни агенти. 

На "Армията" пък спазват своята традиция и за поредно лято усилено работят на тема "трансфери" – до този момент бяха привлечени само в предни позиции Матиас Фаетон, Майкъл Естрада и Данило Асприля, за които бяха платени сериозни пари, макар и вторият да е под наем до края на сезона.

В допълнение акостираха още изключително нужният ляв бек – Сейни Санянг, трети вратар в лицето на Марин Орлинов и централният защитник Браян Кордоба. След лошото начало на сезона, отпадането от Европа и треньорската рокада – феновете на ЦСКА се запитаха всъщност още колко нови са нужни, а около ръководството витаят спекулациите за нови играчи на няколко поста.

Една фатална грешка - много проблеми

Единственото положително до този момент, е че на "Армията" също са стопирали трайно изходящите трансфери, с каквито се отличаваха през последните години. Дори голмайсторът Дюкенс Назон продължава да е част от клуба, но защо не бе откупен и Маурисио Гарсес?

Бразилецът бе вторият най-резултатен играч на ЦСКА през изминалата кампания и докато мнозина биха казали, че той не е бил страхотен нападател – именно Маурисио правеше толкова успешни "червените" при статични положения. Това отбеляза и Саша Илич след последния си мач начело на отбора, а изводът е ясен – ръководството успя да пропилее един успешен метод за реализиране на попадения през целия изминал сезон.

Поредната битка е близо, а силите отново са неравностойни 

И какъв е изводът до този момент? Ден след ден времето до следващото Вечно дерби намалява, а Левски за втори пореден сезон изглежда в по-добра изходна позиция, макар към този момент да има твърде много време до двубоя. Дали на "Армията" си взимат бележки за спортно-техническата част – ще си проличи на терена, но обезателно трябва да помислят за феновете си.

Ако се направи съпоставка между най-големите в България – ЦСКА и Левски, предимство за "червените" остава само в готовия проект за чисто нов стадион, но и той за запалянковците е само едно голямо "обещание". Времето ще покаже дали грандиозният проект ще се осъществи, но именно той изглежда като последното нещо, което крепи крехката вяра на феновете в настоящето ръководство.

През последните сезони на няколко пъти организираните запалянковци бойкотираха клубното ръководство и дадоха да се разбере, че никой не е по-голям от самия клуб и са готови на всичко за неговия успех. Успокоението във феновете идваше след назначението на няколко конкретни треньори, легенди на клуба, но дори и този ход не сполучи в прословутата борба за шампионската титла. Така за босовете единственият "патрон" остава новият стадион.

Ако и тази грандиозна идея не бъде осъществена през следващите няколко години – загрозена фасада и счупени врати се очертават като най-малкия проблем в "Борисовата градина".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички