Защо Александър Везенков отпадна от ротацията на Сакраменто Кингс?


Защо Александър Везенков отпадна от ротацията на Сакраменто Кингс?
Снимка: GettyImages

14944 0

Александър Везенков започна отлично кариерата си в НБА. В първите си три двубоя изглеждаше така, че той се аклиматизира към темпото в "лигата на извънземните" и се ползваше с доверието на Майк Браун. Постепенно обаче той записа три поредни слаби за своята класа мачове и на 8-ми ноември за пръв път получи мразеното от играчите DNP-Coach Decision - решение на треньора да не го пусне в игра. Защо обаче се стигна до там? 

Майк Браун извади Везенков от състава в последния мач на Кингс

Липсата на Ди'Арън Фокс 

В мачовете срещу Хюстън, заради които всъщност Везенков изпадна от ротацията на Кингс, титулярният плеймейкър на тима Диарън Фокс не игра заради контузия, която получи срещу Голдън Стейт Уориърс. С неговата липса спадна не само темпото в играта, но и броят пасове, реализиран между играчите. 

Саша беше сериозно изолиран от своите съотборници, като многократно стоеше сам на тройката, без да получи подаване от гардовете на Кингс. Рядко беше въвличан в нападенията и логично и точките, и броят шутове на българина паднаха сериозно. 

Проблеми от тройката 

Везенков е от играчите, които по-често трябва да получават стрелби, за да влезе в добър ритъм. Това засега при "кралете" не се получава и статистиката го доказва. От 12 "широко отворени" стрелби от тройката Саша е реализирал едва 3, което е 25% - недопустимо за баскетболист, чиято основна роля е именно това. За това фактор е не само липсата на ритъм, но и сравнително лошите пасове, които нерядко получава, когато е на позиция.

Проблем при стрелбата е един от факторите, заради които Везенков не игра

По-добрата защита на Кеслър Едуърдс 

Идването на Везенков в Сакраменто "изяде" минутите именно на Едуърдс, който в първите 3 мача на тима почти не игра. След слабата игра на целия отбор срещу Рокетс в два поредни мача, Майк Браун промени изцяло ротацията си и осигури повече минути за крилото. 

Избор №44 в драфта през 2021 година е играч с точен мерник и може да пази няколко позиции, като силната му страна е в дефанзивен план. Срещу Портланд той записа почти 20 минути и се отчете с +4 точки в полза на Кингс, когато е на паркета. 

Пътят обратно в игра за Везенков 

От един мач без игра определено не трябва да се прави драма, тъй като сезонът е дълъг - 82 мача само през редовния сезон. Със сигурност Везенков ще получи още шансове, но трябва да се възползва максимално. Задължително е да подобри стрелбата си от тройката, както и представянето в дефанзивен план. Но и съотборниците му трябва да разчитат повече на крилото - няма и следа от подаванията, които той получаваше при пресечки в Олимпиакос, а Майк Браун засега не чертае нападения, предназначени именно за Везенков. С течение на сезона това би трябвало да се промени, но всичко е в умелите ръце на българина. 

Везенков ще получи още шансове в НБА, но всичко зависи от него

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички