Възход или падение - следващият сезон ще покаже дали Лампард е точният човек за Челси


Възход или падение - следващият сезон ще покаже дали Лампард е точният човек за Челси
Снимка: Getty Images/Guliver

8453 0

През изминалото лято легендата на Челси Франк Лампард се завърна у дома на „Стамфорд бридж“. Но не като играч, а в новата си роля – на мениджър на клуба. След като впечатли в единствената си година като треньор, извеждайки Дарби Каунти до финалния плейоф в Чемпиъншип, Лампард имаше нелеката задача да стабилизира Челси, след като клубът се раздели с голямата си звезда Еден Азар и получи трансферна забрана.

Ръководството предприе огромен риск с назначението на неопитен наставник като Лампард. Да, по време на единствения си сезон като мениджър, той постигна забележителни неща със скромен тим като Дарби Каунти, но не може да се прави сравнение между второто ниво на английския футбол Чемпиъншип и елита на Англия, където ситуацията е много по-различна. След напускането на Маурицио Сари през лятото реално опциите за нов треньор на Челси не бяха чак толкова много. Наставникът на Уулвърхемптън Нуно Еспирито Санто и бившият вече треньор на Уотфорд Хави Грасия бяха сред споменаваните имена, но се съмнявам, че който и да е от двамата щеше да се справи със задачата на „Стамфорд бридж“. Със сигурност няма по-подходящи хора от Франк Лампард и асистента му Джоди Морис, които да знаят какво означава Челси и да изградят нов отбор на „Стамфорд бридж“ с играчи от школата.

Очакванията към тима от Западен Лондон с Лампард начело не бяха високи, особено като се има предвид споменатите вече събития от изминалото лято. Въпреки че има още близо 4 месеца до края на сезона, ето каква е равносметката в Челси в края на месец януари: лондончани заемат 4-тото място във Висшата лига, на 6 точки пред основните си преследвачи. Тимът загуби някои дербита, като падна с 0:4 срещу Манчестър Юнайтед и с по 1:2 от Ливърпул и Манчестър Сити, но спечели с 2:0 срещу Тотнъм и с 2:1 срещу Арсенал. Отборът отпадна от Карабао Къп, но има всички шансове да спечели ФА Къп. В Шампионска лига Челси преодоля трудно група с Аякс, Валенсия и Лил и ще спори с Байерн Мюнхен във фазата на осминафиналите.

Ако трябва да бъде дадена оценка за представянето на Челси до момента през сезона, то тя би била по-скоро положителна. Не мисля, че някой от ръководството или феновете на тима е очаквал нещо повече от класиране в топ 4 в края на сезона, а и не мисля, че отпадане от Байерн Мюнхен ще бъде счетено за кой знае каква изненада, предвид липсата на опит в отбора. Да, в последно време тимът редува силни със слаби изяви и не е постоянен в представянето си, но нека не забравяме, че редица от настоящите титуляри в отбора като Тами Ейбрахам, Мейсън Маунт, Фикайо Томори и Рийс Джеймс само допреди няколко месеца се състезаваха във второто ниво на английския футбол. По мое мнение за момента Франк Лампард върши доста добра работа в клуба. Липсата на Еден Азар не се усеща в повечето срещи, а същевременно с това са поставени основите на новия Челси, който трябва да започне да стопява разликата до Манчестър Сити и Ливърпул в следващите години.

И тук е време похвалите към Челси и техния треньор да спрат и да обърна внимание на негативния аспект от представянето на отбора. Въпреки комплиментите, които Лампард получава за работата си, нещата за английския мениджър бързо могат да се сринат през следващия сезон. В момента липсата на очаквания на „Стамфорд бридж“ се дължи единствено на факта, че в отбора има много нови и млади футболисти и че Челси нямаше как да привлича нови играчи през лятото. През идната кампания това няма да е така и през лятото Лампард ще може да селектира правилните футболисти, с които да запълни „дупките“ в отбора. В Челси получиха солидна сума пари от изходящия трансфер на Еден Азар и сега тимът ще има възможността да похарчи тези пари за нови попълнения.

А с многото похарчени пари идват и големите очаквания. Следващият сезон ще е изключително важен за Франк Лампард и тогава ще се разбере дали той всъщност има качествата да върне Челси сред най-добрите не само в Англия, но и в Европа. И Юрген Клоп, и Пеп Гуардиола не превърнаха Ливърпул и Манчестър Сити в доминанти в Англия още от първите си сезони, но е много важно за Лампард догодина в Челси да има прогрес. Ако трябва да погледнем реално на нещата, 40 спечелени точки от 24 кръга са доста малко за топ отбор в Англия. Не бива да пропускаме и факта, че тимът на Челси вече загуби цели 8 мача в първенството. Реално единствената причина, поради която лондончани все още са на 4-тото място в класирането, е слабото представяне на основните им конкуренти в лицето на Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Арсенал.

Изключително добър пример и може би урок за Лампард трябва да е случващото се в Манчестър Юнайтед в момента и по-точно ситуацията с наставника на тима Оле Гунар Солскяер. През изминалата година норвежецът дойде на пръв поглед без никакви очаквания и успя да стабилизира отбора, като дори отстрани Пари Сен Жермен в Шампионска лига. Тогава бившият футболист на Манчестър Юнайтед бе провъзгласян за едва ли не спасителят, който ще върне „червените дяволи“ към славните години от края на миналия и началото на новия век. През лятото обаче тимът инвестира сериозно в нови играчи и ситуацията в момента е коренно различна, тъй като липсва прогрес. Слаби резултати, освирквания от феновете и желание за смяна на треньора.

Случващото се в Юнайтед трябва да е обеца на ухото за Лампард. Тъй като догодина домакински загуби от Уест Хям, Борнемут и Саутхемптън няма да бъдат приети толкова спокойно от феновете на Челси. Поражение с 0:4 в дербито срещу Манчестър Юнайтед няма да бъде обяснявано с „играчите са млади и отборът е нов“. През следващата кампания клубът ще похарчи пари за нови футболисти, а феновете и ръководството ще искат ако не трофеи и купи, то поне развитие, прогрес и доближаване на тима до топ отборите в Англия. А това става все по-трудно, като се има предвид, че отбори като Лестър и Уулвърхемптън стават все по-силни и започват да се превръщат в основна конкуренция на тимовете от топ 6. Със сигурност всички в Челси имат малко по-различно мнение за Лампард, в сравнение с който и да е друг мениджър, заради връзката му с клуба. Но не бива да забравяме, че Роман Абрамович не е най-търпеливият откъм треньори човек. Тъй че следващата кампания за Франк Лампард в Челси ще е от ключово значение, тъй като при неприятно развитие на сезона, тя може да се окаже и последна за него в клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички