Решенията на Гуардиола, които му попречиха да се радва на слава в Шампионска лига


Решенията на Гуардиола, които му попречиха да се радва на слава в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

2950 0

Хосеп Гуардиола се зарече да не премисля тактиката си преди тежкия реванш срещу Реал Мадрид на 17 май. Въпреки че е успешен мениджър, Шампионска лига остава единственият код, който той все още не е разбил с Манчестър Сити, след като спечели две с Барселона в началото на треньорския си път.

Решенията на Гуардиола, които го провалиха в Шампионска лига

Той стига поне до четвъртфиналите след последната си победа през 2011 г. След това обаче комбинация от лош късмет, липса на индивидуален блясък или негови размествания в работещи формации му костваха успехите в турнира. Сега, преди двубоя с Реал Мадрид той настоя, че ще се придържа към работещата си схема с "гражданите". В следващите редове ще припомним някои двубои, които бяха провалени от Гуардиола именно заради тези неочаквани промени. 

Срещу Лион сезон - сезон 2019/20

Този двубой вероятно ще го преследва завинаги. Срещу скромен отбор на пръв поглед, Гуардиола се очакваше да свърши без проблем работата си и да стигне до полуфиналите на възстановената Шампионска лига след прекъсване заради Covid-19.

Но изведнъж, от нищото, той измисли странна схема 3-5-2, която да съответства на това, което имаше Лион. Разбираемо, идеята беше да се задържи скоростта на двамата на Лион от Мемфис Депай и Карл Токо Екамби, но това решение се провали.

Фернандиньо започна като един от централните защитници, а Кайл Уокър и Жоао Касело изглеждаха изгубени в припокриващите се роли на крило. Освен това Гуардиола остави Давид Силва, Рияд Марез, Бернардо Силва и Фил Фодън на пейката.

Пропускът на Рахийм Стърлинг от отворен гол е едно от най-запомнящите се неща от този мач, но човек не може да не се зачуди какво щеше да се случи, ако Гуардиола се придържаше към схемата си 4-3-3.

Срещу Челси - сезон 2020/2021

Първият финал на Манчестър Сити в Шампионска лига. Човек би си помислил, че Гуардиола няма да позволи нищо да застане между него и славата. Да, но отново прекали. Той измисли стартов състав, който нямаше идентифициран номер 9 или опорен полузащитник. За първото може да му бъде простено, тъй като той последователно постигаше резултати, без да има типичен нападател.

Но идеята да остави и Фернандиньо, и Родри на пейката срещу отбор, който ги е победил вече два пъти през този сезон, е нещо, което мнозина не успяха да разберат.

Независимо от това, изпращането отбора да се изправи срещу халф, задвижван от Н'Голо Канте, без друг полузащитник, може да се нарече лудост.  Илкай Гюндоган беше опорният полузащитник, като се разбираше, че Сити ще има много притежание на топката. Област, в която германецът би бил полезен. Канте нямаше равен в средата на зоната и направи това, което умее. Той си тръгна с наградата "Играч на мача" за усилията си.

Срещу Челси - сезон 2011/2012

Изглежда, че "сините" наистина са били голям проблем на Гуардиола в елитното европейско състезание. Този път начело на Барселона. Изоставайки с 1:0 от първия мач на "Стамфорд Бридж", Гуардиола избра да се откаже от схемата си 4-3-3 и да премине към 3-3-3-1 на "Камп Ноу". Не беше първият път през този сезон, в който той използва тази формация, но както пише "The Athletic", тя беше податлива на контраатаки.

Освен това включването на Айзък Куенка в стартовите единадесет остана неразбрано. Проблемите с формацията станаха очевидни скоро след като те допуснаха гол, въпреки че имаха предимство след изгонването на Джон Тери. Неговият отбор бе виновен за пропускането на други възможности, като дузпата на Меси, която удари гредата, но в края на деня Фернандо Торес  на 2:2, за да се стигне до общ резултат 3:2 и класиране на лондончани на финала. И преди реванша с Реал Мадрид Гуардиола не отстъпва и смята, че наследството му в Сити е толкова голямо, че Шампионска лига не може да го промени.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички