Реал Мадрид обезличава Сити и прави Хосеп Гуардиола прекалено предпазлив


Реал Мадрид обезличава Сити и прави Хосеп Гуардиола прекалено предпазлив
Снимка: Getty Images

4460 0

Ако има отбор, разпознаваем във всяка фаза, това обикновено е Манчестър Сити. Футболните очаквания, които генерира, са съобразени с много характерна идея, като поставят точен акцент върху всяко от решенията, които се вземат.

Въпреки това, уважението към Реал Мадрид, което самият треньор на "небесносините" изразява във всяка своя публична изява, беше заложено и в игровия план, който той приложи на "Бернабеу". Дори самият Гуардиола го призна вчера преди реванша: "Трябва да се подобрим от първия мач, да се опитаме да вкараме повече топки в атака. Имам идеята да направя нещо различно, просто, за да сме по-плавни в атака".

Манчестър Сити е далеч от облика, който има, когато играе срещу Реал Мадрид

В очакване на това, което ще решат да направят на "Етихад", в първия мач отборът не изглеждаше като типичния Сити. Въпреки преобладаващото притежание на топката в някои фази на играта (68% през първото полувреме) и единадесет в атака, Гуардиола се предаде пред изкушението да даде приоритет на защитните действия и реда пред офанзивното си призвание поради известния страх да не пострада при преходите на Мадрид.

Около това подозрение той замисли резервиран подход, с фиксирани позиции за играчите си, за да бъдат подготвени за загубата на топката и без да поемат рискове при изграждането на играта. Това беше конвенционален отбор, без грам бунт, далеч от висотата на тактическите иновации, които Гуардиола винаги прилага на големите сцени. Топката винаги беше отвътре навън. Почти никой, с изключение на Родри и Гюндоган в изолация, не търсеше вътрешни пасове към страните или към гърба на халфовете на Мадрид. Ако вътре имаше опция, която криеше известна опасност в случай на грешка, тя винаги се гледаше отстрани.

Липса на предимство

Статистиката потвърждава липсата на предимство при равните владения на Сити на "Бернабеу". "Гражданите" записаха 90,6% успеваемост при пасовете, цифри по-високи от средните за сезона. Но освен това само 41 от техните центрирания се озоваха в последната третина на полето и те го направиха с много висока прецизност (83,3%) за този тип действие. Това което показва прекомерна спретнатост и липса на креативни идеи.

Бернардо Силва и Грийлиш остават отворени през цялото време, без да сменят местоположението си, освен в определени случаи. Португалецът не променяше често позицията си, въпреки че англичанинът доведе Мадрид до несигурност в действията един на един срещу Карвахал. Един факт изпъква от участието му: той създаде шест положения за гол.

Изключителната предпазливост на Гуардиола

В другия профил Бернардо почти не остави място за набезите на Уокър. Предполага се, че това е била още една заповед на Гуардиола за засилване на бдителността над Винисиус, отколкото по собствена воля на португалеца. Ясно се виждаше, че Гуардиола се презастрахова много повече, отколкото в други двубои. Позициите на Гюндоган и Де Бройне бяха далеч от обичайната им височина, повече в основата, отколкото между линиите.  Достатъчно е само да се анализира представянето на белгиеца. Де Бройне направи 19 подавания в последната третина, една от най-високите му стойности, отразявайки защитните му функции.

Същото се случи и с Холанд, който трудно играеше в завършващата фаза. Случаят му не беше тревожен поради броя на намесите му, който достигна 21. Параметър в рамките на нормалните му средни стойности, но по-скоро поради малката заплаха, която представляваше за защитата на Мадрид. Сити успя да влезе в контакт с топката в зоната на Куртоа само в 20 случая, 14 по-малко от техните рекорди.

Промените за реванша

Когато Сити нанесе най-много щети на Мадрид, беше, когато успяха да се възстановят в предните зони. Сити открадна единадесет топки в последните 40 метра от терена след 15 пресинга. Въпреки това, отчасти и поради изключителното техническо качество на Мадрид, неговата скала PPDA (пасове, разрешени към съперника поради собствените му защитни действия) беше с три точки под средната стойност в Шампионска лига (16,4 на 13,4).

Предпазливостта на Гуардиола в стратегията му беше очевидна и в решимостта му да не прави никакви промени. Той не искаше да прекалява с нищо, обмисляйки управлението на резултата върху други видове решения, които биха могли да се обърнат срещу него. Сега той обещава отборът му да бъде по-офанзивен в последната битка на "Етихад". Ясно е, че присъствието на Мадрид променя темпото и сценария му. Гуардиола обаче не смята да прибягва до основни промени в схемата, които неведнъж са му коствaли успехите в Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички