Наполи не е за отписване, а Барселона трябва да се предпази от втори италиански кошмар


Наполи не е за отписване, а Барселона трябва да се предпази от втори италиански кошмар
Снимка: Getty Images/Gulliver

3011 0

Жребият за 1/8-финалната фаза в Шампионска лига отреди да наблюдаваме много интригуващи двубои като ПСЖ срещу Борусия Дортмунд, Реал Мадрид срещу Манчестър Сити и Байерн Мюнхен срещу Челси. Една приятна изненада за по-неутралните фенове обаче може да се окаже двубоят между Барселона и Наполи.

Естествено, никой не слага италианския тим като фаворит, особено след раздялата с Карло Анчелоти. Новият наставник Дженаро Гатузо все още се опитва да внесе някаква стабилност в отбора и той да поеме във възходяща линия. Няма никакво съмнение, че Анчелоти е далеч по-опитният за такива битки, като дори успя да стигне до победата срещу Ливърпул в Неапол и да удържи равенството на "Анфийлд". За огромно негово съжаление, а и на феновете обаче не успя да се справи с токсичната атмосфера в клуба.

Освен това неспособността да поддържат средата на терена със солиден халф им изигра лоша шега и отборът бе уязвим точно там, което се превърна в постоянен проблем. Точно натам бяха съсредоточени и усилията през зимния трансферен прозорец, като бе привлечен Диего Деме. И макар все още неаполитанците да не са постоянни в представянето си в Серия А, то полузащитникът успява да впечатли, като помогна за важните победи срещу Ювентус и Лацио. Привличането на Деме позволи на Гатузо отново да се върне към 4-3-3 с едно летните попълнение - Станислав Лоботка, който също играе като централен полузащитник. С двама халфа в средата схемата позволява на Фабиан Руис да играе малко по-напред.  Именно това се случи в срещата срещу "бианконерите".

Наполи се стараеше да играе на контраатаки в това дерби, като трябваше да бъде дълбоко в своята половина, докато Юве доминираше в притежанието на топката. Макар и малцина да го вярват, то именно тези неща може да се окажат доста неудобни и за Барселона. Отборът на Гатузо се опитва да доминира в средата на терена, а е напълно възможно да се възползва и от тактиката, която бе срещу италианския шампион.

Каталунците също не се намират в особено превъзходна форма, като представянето им в Ла лига е доста колебливо и отпаднаха за Купата на Краля. Подобно на Наполи, те също са с нов треньор, в сравнение с груповата фаза. Кике Сетиен е наставник, който обича високата преса и иска да вижда атакуващ футбол. Като най-убедителната победа си остава тази с 5:0 срещу Леганес И Ейбар, но има и немалко разочароващи резултати. Загубата от Валенсия с 2:0, както и отпадането за Купата от Атлетик Билбао. Още в първия мач на Сетиен, начело на Барса срещу Гранада, се видя, че Сетиен има много работа за вършене на "Камп Ноу".

Срещу Гранада каталунците имаха 18 възможности за гол, но само 6 от тях бяха точни, въпреки че имаха 82,4% притежание на топката. И докато в този двубой се измъкнаха, то не така се развиха нещата срещу Валенсия. "Блауграна" имаха 73% притежание на топката и 14 възможности за попадение. 5 от тях бяха точни, а Валенсия намери правилния път, възползвайки се от бързи и ефективни атаки.

В никакъв случай не може да се каже, че Кике Сетиен е лош наставник, но при него всичко е или бяло, или черно. Лесно може да бъде обикнат, но също толкова лесно и недолюбван - както бе в Бетис. А Наполи, в конкретния случай, представляват заплаха за испанския шампион. С играч, който успява да спечели топката в средата, атаките биват много лесно организирани и Барселона ще трябва доста да се потруди, както бе при Лацио и Ювентус, ако поне те искат да оправдаят очакванията на фаворит и да не преживеят втори италиански кошмар, както бе срещу Рома преди 2 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички