Манчестър Юнайтед: От претендент за титла до битка за оцеляване в топ 4


Манчестър Юнайтед: От претендент за титла до битка за оцеляване в топ 4
Снимка: Guliver/GettyImages

2135 0

В средата на януари Манчестър Юнайтед изглеждаше като отбор, който е на "пол-позишън" за атака на титлата. "Червените дяволи" бяха в отлична серия от мачове и точно бяха спечелили много трудно с 1:0 срещу Бърнли като гост. Рекордьорът по титли на Острова беше на гребена на вълната, а феновете на тима очакваха следващите мачове на отбора с небивал интерес и с големи очаквания. 

По-малко от два месеца по-късно воденият от Оле Гунар Солскяер тим не просто не е в битката за златните медали, но и изглежда ще се наложи да защитава яростно мястото си в топ 4. Въпреки че отборът водеше сериозно на Манчестър Сити, убийствената форма на "гражданите" позволи на Пеп и компания не просто да изпреварят градския си опонент, но и да водят с 14 точки - разлика, която изглеждаше немислима в началото на сезона, предвид слабия старт на "небесносините". 

Откакто Манчестър Юнайтед беше лидер обаче, "червените дяволи" имат едва 3 победи в английската Висша лига. В този период от почти два месеца Бруно Фернандеш и компания паднаха от Шефилд Юнайтед, допуснаха равенства с УБА, Евертън, Арсенал и Ливърпул и, ако изключим гръмката победа с 9:0 над Саутхямптън, отборът играе все по-слабо в нападение. В рамките на 9 мача (без да броим боя над "светците"), грандът от Манчестър е вкарал едва 10 гола и записа 4 нулеви равенства - притеснителен атестат за иначе потентната атака на тима през този сезон. 

Един от големите фактори за това понижение на продукцията в атака е пряко свързана с формата на Бруно Фернандеш. Безспорният играч №1 за сезона, поне до януари, изглежда изморен и в последните мачове на тима се губи по терена. Ключовите подавания в играта му намаляха, а заради травми на играчи като Дони ван де Беек, Пол Погба и Хуан Мата той няма реална алтернатива зад атакуващото трио на "червените дяволи". И решението на Солскяер да го ползва почти без почивка цял сезон изглежда носи негативи на английския гранд в момента. 

Другият голям фактор е невъзможността на "червените дяволи" да оправдаят очакванията към тях. Докато отборът беше считан за аутсайдер, възходът на тима беше някак чаровен, но в момента, в който се появиха очаквания към гранда от Манчестър, цялостното представяне на тима отбеляза регрес. Със сигурност това може да се обясни и с умора, натрупала се в селекцията на Юнайтед, но подобно оправдание могат да използват почти всички топ европейски клубове. "Червените дяволи" разполагат с добра резервна скамейка, а проблемите с контузии не са толкова сериозни, колкото са например в друг конкурент за място в топ 4 - Ливърпул. Въпреки това временната форма на двата тима е съизмерима. 

Времето от 15-и януари досега ясно показва, че в момента в тима няма изграден печелишв манталитет и Оле Гунар Солскяер трябва да работи здраво върху това. След всички инвестиции в последните 5 години и демонстрация за потенциал и класа в определени периоди, Манчестър Юнайтед не може да е интересната история за пробуждащ се гранд. Искат се резултати и, откакто феновете изискаха това, отборът "издиша". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички