Франк Мир - кралят на ключовете с "конска сила и нестандартна техника"


Франк Мир - кралят на ключовете с "конска сила и нестандартна техника"
Снимка: Getty Images

3757 0

Съперникът на Кубрат Пулев Франк Мир е доста популярно име в смесените бойни изкуства. По време на 20-годишната си кариера американецът успява да стигне на два пъти до върха в UFC, като държи рекордите за най-много завършвания и победи чрез събмишън в цялата история на най-популярната компания за MMA. В продължение на 15 години той не спира да се бие в UFC, което е още един рекорд.

Мир израства в Лас Вегас, като е потомък на баща, роден в Куба, който е потомък на руски емигранти, живяли в Мароко. Франк започва да тренира кемпо карате в школата на баща си. Когато за първи път гледа UFC, Мир споделя впечатленията си от Ройс Грейси. "Бях на 14, когато за първи път с баща ми гледах UFC. Всички бойци бяха повалени и задушени от този слабичък Ройс Грейси. Не вярвах на очите си! Баща ми искаше да се занимавам с джиу-джицу, но се опитвах да му докажа, че наученото от мен е напълно достатъчно. Мислех, че ще успея да му се противопоставя вместо просто да се съглася и да тренирам", споделя Франк.

Той се съгласява да започне с борба, за да се научи да избягва заключвания. В гимназията Мир записва само 1 загуба в 44 срещи, а освен това е в отбора по американски футбол и поставя гимназиален рекорд по хвърляне на диск с 54 метра и 20 сантиметра. През 1999 г. все пак се съгласява да пробва силите си в джиу джицуто при треньора Рикардо Пирес. След 5-годишно обучение получава черен колан в този спорт. Талантливият Франк е забелязан от представителя на UFC Джо Силва, който и го привлича в организацията.

Силва описва стила на Франк като "конска сила и необичайна техника в едно тяло". Кариерата му започва стремително, като в първия си мач на 14 юли 2001 г. печели срещу Джеръми Смит в рамките на HOOKnSHOOT-Showdown. Следват успехи над Ден Куин и Роберто Травен, а ключовете, от които самият Мир се научава да бяга благодарение на борбата, стават негова запазена марка. Заключването срещу Травен е избрано за най-добро за галавечерта. На UFC 36 той печели срещу Пит Уилямс за 46 секунди, а ключът, който прилага, става известен като Mir Lock.

През юли 2002 г. той допуска първата си загуба след технически нокаут от британеца Иън Фриман. Мир не успява да приложи типичния си ключ, в резултат на което попада в неудобна ситуация и допуска много удари в главата. След половингодишно възстановяване Франк е отново в строя и печели срещу Танк Ебът и два пъти срещу Уес Симс. На 19 юни 2004 г. излиза в боя за вакантната световна титла в тежка категория и за 50 секунди прегазва Тим Силвия.

Точно когато всичко върви по план с Франк обаче се случва истинска трагедия. През септември той се сблъсква с автомобил, докато кара мотоциклет. В резултат боецът е със счупена бедрена кост и скъсани коленни връзки. Той отсъства дълго време от клетката, но това не сломява духа му. Боецът се завръща през февруари 2006 г., но губи от Марсиу Круз с технически нокаут. За следващия си мач срещу Ден Кристинсън той качва килограми, но критиката продължава да е единодушна, че това не е същият Франк Мир от преди аварията.

Вълната от критики сякаш оказва влияние и Франк буквално се преражда. Повратна точка е мачът срещу кечиста Брок Леснар, който дебютира в UFC през 2008 г. Франк отново прилага своето най-опасно оръжие - ключа, и това сработва. Впоследствие печели наградите за заключване на галавечерта и на цялата година. След това представяне Мир спечелва правото да се бие за временната титла срещу Антонио Родриго Ногейра. Франк печели с нокаут на UFC 92 и става първият, пратил на земята легендарния бразилец. През юли 2009 г. обаче е нокаутиран от Брок Леснар в мача за абсолютен световен шампион.

Трябва да минат цели три години, за да може Мир отново да стигне до такъв мач. По пътя той побеждава Марко Филипович и Рой Нелсън и записва нов успех срещу Ногейра чрез събмишън. Отново печели наградата за най-добър ключ на вечерта и на годината (2011). Във втория си опит да се върне на световния връх обаче Франк е спрян от Жуниор дос Сантос. След 2012 г. Франк се оказва неконкурентоспособен - допуска още три поредни поражения, губи и срещи с бойци като Андрей Орловский и Марк Хънт. През 2016 г. преминава от UFC в Bellator, но там губи от Фьодор Емелианенко и Хави Аяла. В последния си мач в Белатор записва успех над Рой Нелсън.

През април 2021 г. за първи път Мир се пробва в професионалния бокс, като излезе на ринга срещу Стив Кънингам. Франк издържа 6 рунда срещу американеца и загуби с единодушно съдийско решение. Сблъсъкът с Кубрат Пулев ще е втори такъв опит на Франк и американецът ще се надява този път нещата да се развият в негова полза.

Можете да видите и четете всяка информация за сблъсъка Кубрат Пулев - Франк Мир в Sportlive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички