Факторите, които доведоха до провала на Барселона в Ла Лига


Факторите, които доведоха до провала на Барселона в Ла Лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

3430 0

Изражението на Лионел Меси по време на двубоя на Барселона срещу Осасуна, загубен с 2:1, бе толкова красноречиво, колкото и коментарът му след срещата. Реал Мадрид грабна титлата в Ла Лига, а Меси бе бесен заради играта на своя тим и записания лош сезон.

Проблемите за каталунците започнаха още под ръководството на Ернесто Валверде, но и неговата смяна не помогна, а колебливото представяне продължи и при Кике Сетиен. Sport прави анализ на сезона за Барселона, като изброява 10-те причини за най-слабия сезон на тима от десетилетие.

1. Лошо планиране

Признаците за изчерпване се виждаха отдавна, тъй като проектът е същият, който спечели требъл през 2014-15. След унижението на "Анфийлд" миналия сезон, отборът загуби финала на Копа дел Рей, но президентът Хосеп Мария Бартомеу задържа Валверде, въпреки че беше ясно, че кредитът му се изчерпва.

Критичният момент дойде през януари, като раздялата с няколко играчи съвпадна с контузии, като тези на Луис Суарес, Усман Дембеле и Самуел Умтити. Това принуди клуба да подпише с Мартин Брейтуейт, който така и не успява да се наложи в състава, а спешният му трансфер бе заради лошо планиране от страна на ръководството. 

2. Новите попълнения не паснаха

Бяха направени четири трансфера - Нето, Фирпо, Де Йонг и Антоан Гризман, към които имаше големи очаквания. Нето пристигна като конкуренция за Тер Щеген, Фирпо все още "зелен", за да се състезава с Алба, а Де Йонг и Гризман за укрепване на стартовия състав. Холандският халф така и не успява да покаже формата, която демонстрираше в Аякс, а в момента е и контузен. Гризман също е много далеч от най-добрата си форма и дори често бе резерва след подновяването на шампионата.

3. Проблеми с продажбата

Първо спрягани за раздяла бяха Иван Ракитич и Артуро Видал, а след това се стигна до Артур. От Барса бяха взели решение да се оттърват от първите двама по спортни и / или финансови причини, но не можаха да намерят сделка, която да е от полза за всички страни и те в крайна сметка остават. Хърватинът и чилиецът пък не приеха особено добре тези събития.

В случая на Артур положението му, достатъчно странно, се промени със Сетиен, като треньор, по-отворен за игра с размяна на позиции и и футбол с едно докосване, отколкото при Валверде. Въпреки това, бе продаден, а на негово място идва Марлем Пянич от Ювентус.

4. Застаряване на състава

Барса продължи да залага на основната част на отбора, спечелил Шампионска лига през 2015 г. Няма съмнение в качеството на тези играчи - какво поколение са и са били тогава, но сега са с пет години по-възрастни. Осем от състава са между 30 и 33 сега и по-важното е, че шест от тях са редовни титуляри.

5. Ла Масия

Валверде бе критикуван, че не поглежда към академията, но и Сетиен не е особено различен. Вярно е, че през последните си седмици в клуба Валверде даде минути на Ансу Фати, а Сетиен се насочи към Рики Пуиг и Араухо през последните седмици. Но Карлес Перес напусна клуба през януари, след като започна добре сезона, а това е символ на ролята на академията в клуба през последните сезони.

6. Смяната на треньорите

Независимо дали Валверде е имал благословията на съблекалнята докрай или Сетиен не се е свързал с играчите, треньорската промяна нямаше очаквания ефект.

Сетиен, отдаден на стила на Йохан Кройф, не успя да го възстанови на "Камп Ноу". Нещо повече, Барса стана поще о-малко разпознаваем и дори скучен, неспособен да съответства на своите конкуренти (Реал Мадрид, Атлетико) и в крайна сметка дори загуби от по-скромни отбори (Осасуна).

7. По-слабо представяне след пандемията

Някои отбори се завърнаха мотивирани след тримесечното прекъсване заради коронавирусната пандемия - Реал Мадрид, Атлетико, Виляреал, Гранада, а други се мъчеха, като Реал Сосиедад.

Паузата също не донесе никаква полза на Барса (шест победи, три равенства и едно поражение). Винаги изглеждапе, че им липсва свежест, като в най-неподходящите моменти имаха и контузени играч. Единственото положително бе завръщането на Луис Суарес.

8. Меси и Тер Щеген не са достатъчни на Барселона

Вратарят Марк Тер Щеген имаше сензационен сезон, въпреки че статистиката му (36 допуснати гола, 14 чисти мрежи) не е толкова добра, колкото в предишните сезони. Меси си е Меси (голмайстор в Ла Лига с 23 и най-много асистенции с 20). Но двамата сами не можеха да помогнат на Барса да удържи титлата.

9. Лесно "чупливи" далеч от "Камп Ноу"

Една от характеристиките на този отбор е тяхната форма далеч от дома. Барса, с още едно гостуване, която предстои в неделя, има 50 точки у дома и 29 като гост. През 2018-19 г. те се справиха с 48 у дома и 39 далеч от "Камп Ноу".

10. Най-малко точки от сезон 2007/2008

Ако победи Алавес в последния си мач за сезона в Ла Лига, Барса ще сложи край на кампанията с 82 точки, най-ниският брой от последния сезон на Франк Рийкард: 67 точки, трети в таблицата. Без трофеи. През настоящия сезон Валверде получи 40 точки от 19 мача през първата половина на сезона, а Сетиен има 39 и може да стигне до 42.

А как Кике Сетиен коментира отношенията си с Лионел Меси - може да видите в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички