Еднакво обичан и мразен: Мино Райола псува, тъпче се и прави пари от футбол


Еднакво обичан и мразен: Мино Райола псува, тъпче се и прави пари от футбол
Снимка: Instagram

5720 0

Той е най-известният футболен агент в момента и или е обичан, или е мразен във футболните среди. Годишните му приходи са милиони евро, а клиенти са му едни от най-известните футболисти - Пол Погба, Златан Ибрахимович, Джанлуиджи Донарума, Ерлинг Холанд. Изследвателската компания "Online Betting Guide" установи, че средно Мино Райола изкарва по 930 000 евро на сделка. По този показател той няма равен сред колегите си. Но кой е той и каква е неговата история, преди да стане това, което е днес?

Кармине "Мино" Райола се ражда в Салерно, Италия, но израства в Нидерландия, където родителите му се местят, когато е на една година. Баща му, механик по професия, отваря първия италиански ресторант в Харлем. Това се превръща в успешен бизнес и първоначално Мино му помага в него.

Президентът на местния футболен тим вечеря всеки петък в ресторанта на Райола и Мино, който е заинтересован от футболния Харлем, започва да дава съвети на боса как да управлява клуба. "Казвах му, че не разбира нищо от футбол", спомня си настоящият агент. Човекът не издържа и предлага на 19-годишния италианец поста спортен директор в клуба.

Райола приема офертата и започва работа във футбола, но не се задържа много в Харлем, заради конфликт с други членове на Борда на директорите. Впоследствие е нает от агенция "Sport-Promotion", която представлява няколко холандски звезди. По това време цената на играчите се определя от тяхната възраст, но Мино Райола, който 2 години е учил в юридическия факултет, намира вратичка, за да заобиколи това ограничение. Италианският агент помага за важни трансфери на нидерландски играчи в Серия А - тези на Брайън Рой, Марчиано Винк и на Мичел Крек.

Преломен за кариерата му е моментът, в който помага на Лацио да купи звездата на Спарта (Прага) Павел Недвед за 1,2 милиона долара. След 5 г. чехът е продаден на Ювентус за 25 милиона, за което също заслугата е на Райола. Агентът по това време имал 3 любими клуба, с които предпочитал да работи - Аякс, Милан и ПСЖ.

"В този момент бях твърде самовлюбен, мислейки, че съм постигнал всичко. Въпреки че бележех малко, бях станал мързелив, нямах мотивация. След разговора с него започнах да се раздавам на тренировки и на мачове. Станах по-добър от когато и да било", споделя Ибра, който и до ден-днешен е близък приятел с Райола и го нарича "агент, приятел и съветник", а също и "гений".

Един от известните "нефенове" на Райола е легендата сър Алекс Фъргюсън. Италианецът развали плановете на Манчестър Юнайтед да задържи за още една година Пол Погба и уреди халфа в Ювентус през 2012 г. За да си го върне след 4 години, английският гранд плати солена сума, а легендарният мениджър нарече агента "торба с л**на".

Има две версии за момента, в който пътят му се пресича с настоящата легенда Златан Ибрахимович, като и двата са доста интересни.

Според първата версия шведът поискал да си наеме агент и се обърнал към приятел от местния вестник. Той му казал, че има два варианта: "Единият работи в кантората, която държи Бекъм. Не е лош. Има още един агент, но...".

З.И.: Какво?

Журналистът: Той е мафиот.

З.И.: Мафиот? Отлично!

Ж.: Подозирах, че ще кажеш нещо подобно.

Златан поискал лична среща с Райола, но той предпочел да комуникира с него чрез посредник - неговият клиент Максуел. "Ако може да ми предложи нещо конкретно, нека да се яви лично", казал Ибрахимович. Райола казал на Максуел да му предаде да "отиде по дяволите'. Историята завършва със среща между двамата, на която футболистът се появява в костюм на "Гучи" и с порше, а агентът се показва в дънки и фланелка.

Втората версия гласи, че Райола е пожелал да подпише с Ибрахимович и е използвал съотборника му Максуел като посредник. Шведският нападател не искал услугите на агента и двамата си изпратили няколко псувни, преди да се срещнат в хотел в Амстердам. И тази версия поддържа линията, че Златан е бил облечен в "Гучи" и е бил с лъскаво порше, а Райола е бил в ежедневно облекло. "Появи се човек с дънки и фланелка "Nike". И с корем. Мафиот от "Семейство Сопрано". И този Дядо Коледа е агент?!". Такива са били мислите на играча при първата му среща с италианеца.

И двата варианта на историята продължават с поръчката на няколко плата суши с авокадо и скариди, които според Ибра са можели да нахранят петима души, но агентът е изял сам в кратък срок. Златан е зашеметен, когато Райола му чете списъка с клиентите си. "Кристиан Виери с 24 гола в 27 мача, Пипо Индзаги с 20 гола в 25 мача, Давид Трезеге с 20 гола в 24 срещи. Той ми предлага договор, а аз за 24 мача бях вкарал 5 гола", спомня си настоящата звезда.

В своята автобиографична книга Златан разказва, че агентът му го е убедил да продаде скъпите си коли и часовници и да започне да тренира 3 пъти по-усилено. "Защото статистиката ти е боклук", казал пълничкият италианец. Според една от версиите за техните взаимоотношения Райола дори е взел от шведа ключовете на неговото порше и го убедил да смени марковите дрехи със спортни такива.

Самият Мино не се лишава от скъпи удоволствия. Той е собственик на къща в Монте Карло и на вила в Маями, която някога е била собственост на Ал Капоне. Има съпруга и две деца, с които живее, но до скоро не се виждаше често с тях, тъй като е на път повече от 300 дни от годината, за да е постоянно в крак с трансферния пазар и да държи под око клиентите си. Той обаче рядко посещава мачовете им - предпочита да ги гледа по телевизията. За да бъде на това ниво дълги години му помагат футболният му нюх, нахалството и фактът, че владее свободно 7 езика.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички