Вратарят, който грабна шоуто в Шампионска лига: До 15-годишен е нападател, а дядо му е служил с Яшин в Съветската армия


Вратарят, който грабна шоуто в Шампионска лига: До 15-годишен е нападател, а дядо му е служил с Яшин в Съветската армия
Снимка: GettyImages

2673 0

Иван Проведел прикова вниманието върху себе си след първия ден в Шампионска лига. Вратарят на Лацио вкара в последните секунди срещу Атлетико (Мадрид), с което донесе една точка за своя тим. 

Проведел стана четвъртият вратар, отбелязал гол в Шампионска лига. Освен това стражът е вкарвал гол като вратар на Юве Стабия през 2020 г., но има още редица интересни факти, които едва ли знаете за него.

Семейството и... Лев Яшин

Проведел е роден в Порденоне през 1994 г. и навърши 29 години през март. Баща му Венанцио е починал през 2016 г. на 82 години, а майка му Елена е от Русия и е била учителка по английски в Москва. Нейните родители, баба и дядо на Проведен са живеели близо до дома на Лев Яшин, а дядото на вратаря служи в Съветската армия с легендарния вратар.

"Дядо ми беше в армията с Яшин и те се познаваха. Фактът, че мой роднина беше приятел на единствения вратар, спечелил Златната топка, ме накара да мечтая и да се гордея", каза Проведел пред Gazzetta през 2021 г.

Нападател в началото на кариерата си

В друго свое интервю миналата година Проведел разкри, че се е "влюбил" в ролята на вратаря през 2000 г., като е гледал спасяванията на Франческо Толдо срещу Холандия на Евро 2000.

"Играех като нападател, когато бях дете, но в един момент си помислих: "Ще се откажа, ако не мога да продължа като вратар". Клуб близо до родния ми град ми даде шанс в тази роля. Някой ми каза, че е твърде късно да успея като вратар и че ще се проваля". Любопитно е, че Толдо става треньор на Проведел много години по-късно, когато вратарят игра за Италия U20.

Кариера, татуировки и избран номер

През 2009 г. Проведел решава, че иска да играе като вратар за постоянно, така че посещава Одерцо, в провинция Тревизо. Треньорът на Лиапиаве Ренцо Занет решава да му даде шанс в новата му роля и една година по-късно Проведел се присъединява към Удинезе.

Той подписва с Киево Верона на 18 години и след това играе за Пиза, Перуджа, Модена и Про Верчели под наем. Получава тежка контузия на 2017 г., когато играе за Емполи и след шестмесечен наем в Юве Стабия се присъединява към Специя, където прекара две години. А след това към Лацио, силно желан от Маурицио Сари.

Дясната ръка на Проведел е изцяло татуирана, но, както е обяснено от "Repubblica", той има и друга татуировка, възпроизвеждаща ръката на сина му. Играе с номер 94, което е годината на неговото раждане, а срещу Атлетико сложи край на 13-годишно чакане в Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички