Вратарят на Лацио е едва четвъртият вкарал в Шампионска лига, прекрати 13-годишно чакане


Вратарят на Лацио е едва четвъртият вкарал в Шампионска лига, прекрати 13-годишно чакане
Снимка: GettyImages

776 0

Атлетико (Мадрид) бе на секунди от това да започне с победа в новия сезон в Шампионска лига, но Лацио имаше последната дума. В Рим италианският тим стигна до точка, а в големия герой за отбора се превърна вратарят Иван Проведел.

Стратегията да се изпрати вратар в противниковото наказателно поле в последните секунди рядко дава резултат. Не такъв обаче бе случаят с Лацио. По този начин Проведел, който се присъедини към Лацио от Специя през лятото на 2022 г., стана едва четвъртият вратар, отбелязал гол в Шампионска лига и първият от почти 13 години.

Трите дузпи на Ханс-Йорг Бут от Шампионска лига срещу един и същи отбор

Първият, който направи това, не е изненадващо, че е германският вратар Ханс-Йорг Бут. Не е изненадващо поради факта, че той беше известен като "вратаря, изпълняващ дузпи". Това, което обаче е невероятно впечатляващо е, че той вкара три дузпи за три различни отбора в родината си (Хамбург през септември 2000 г., Байер Леверкузен през март 2002 г., Байерн Мюнхен през декември 2009 г.). И трите от тях дойдоха срещу абсолютно един и същи отбор - Ювентус.

Синан Болат: първият гол без дузпа

Може би още по-смайващо е, че вторият вратар, постигнал това постижение, турчинът Синан Болат, го направи още на следващия ден, след като Бът отбеляза последната от трите си дузпи в състезанието.  Преди Проведен, Болат беше единственият, който вкара гол без дузпа, стреляйки с глава  за белгийския Стандарт Лиеж срещу АЗ Алкмаар.

Подвигът на Ениема, повторен от Проведел 13 години по-късно

Подобно на Бът, нигериецът Винсент Ениема беше полуредовен изпълнител за дузпи за Енимба в родината си и израелския Апоел Тел Авив, за който отбеляза единствения си гол в Шампионска лига. Както всички други споменати, ударът му дойде в груповата фаза, този път срещу френския клуб Лион през септември 2010 г. Почти 13 години по-късно чакането свърши и вратар отново се разписа в групите на турнира, и то да донесе точка за отбора си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички