След най-великата си победа: Йосиф Панов е световен шампион, но какво означава това?


След най-великата си победа: Йосиф Панов е световен шампион, но какво означава това?
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2997 0

Йосиф Панов записа най-голямата победа в кариерата си професионалния бокс, след като надви с единодушно съдийско решение Саид Месауд (116-114, 117-114, 115-113). Битката беше част от епичната галавечер Max Fight 56 със специален гост Конър МакГрегър

Ирландецът беше впечатлен от уменията на Панов, който от своя страна официално е "световен шампион на UBO" - какво обаче означава това? 

Според най-големия боксов архив - BoxRec, Панов е извън топ 100 в категорията си

На коя федерация е шампион Панов? Какво е UBO? 

В превод това е "Универсалната боксова организация" - една от многото боксови асоциации, които се появиха през този век. Сравнително нова (създадена през 2004 година), организацията промотира боеве навсякъде по света, но не е сред общо признатите за най-влиятелни "играчи" в спорта. 

В професионалния бокс има 4 основни федерации - WBA, WBC, WBO и IBF. Световните шампиони на тези организации са считани за световни шампиони в бокса, а атлетът, който държи и 4-те пояса на тези 4 асоциации, се нарича "неуспорим/безспорен шампион". 

Такъв е случаят с Терънс Кроуфорд, който през юни 2023 година обедини и 4-те колана, за да се превърне в неуспорим световен шампион именно в категорията на Панов. 

Йосиф Панов е световен шампион, но пътят нагоре е много труден 

Световната титла на UBO дава тежест в организацията, но не е и на най-високото ниво в бокса. Пример: "световният шампион на UBO" в тежка категория е Хесус Ескалера - 43-годишен боксьор, който е непобеден в 14 битки, но и няма място в топ 20 на която и да е от "Голямата четворка" на федерации в бокса. 

На собствения си сайт UBO пише, че признава ранглистите на "BoxRec" - най-голямата боксова база данни. И според нея, поне към настоящия момент, Йосиф Панов е извън топ 100 (не е добавена победата му в четвъртък вечер). 

Въпреки победата - Панов все още е далеч от елита в професионалния бокс

По принцип, всяка федерация може да организира своите класирания и да нарича своите шампиони както пожелае. В случая, в UBO са избрали да наричат "световни" своите шампиони в отделните дивизии. Но, тъй като самата организация е далеч от елита в бокса, и шампионските колани не носят престижа, който имат шампионите на IBF, WBA, WBC и WBO. 

Това в никакъв случай не означава, че трябва да бъде омаловажаван успехът на Панов. 27-годишният боксьор пребори Месауд, който е бивш интерконтинентален шампион на WBA. Освен това само до преди 1-2 години френският боец беше в топ 15 на WBA - достатъчен атестат, че Панов се развива в правилната посока. Особено като се има предвид, че тепърва навлиза в пикова за бокса възраст. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички