"Синият" Михайлович бележи от 82 метра и има дързостта да нарече Лудогорец "бездушна общност"


"Синият" Михайлович бележи от 82 метра и има дързостта да нарече Лудогорец "бездушна общност"
Снимка: Оф. сайт на Левски

22073 0

Драган Михайлович е един от най-енигматичните футболисти в настоящия състав на Левски. Вече година играе за емблемата на клуба, но все още не е разкрил всичко, на което е способен. Въпреки това от действията му на терена лъха увереност и опит, а с изявленията си в последно време швейцарецът с босненски произход дава да се разбере, че осъзнава в какъв клуб се намира и е щастлив да носи синята фланелка.

Михайлович е роден в Петрово, Босна и Херцеговина, но се е оформил като футболист в Швейцария. Като професионалист е играл само в страната и в Кипър, преди да се присъедини към Левски. Бил е национал на "кръстоносците" в отборите до 19 и до 20 години.

Той е доста опитен футболист, макар и 30-годишен. Има 280 мача в Швейцария, в чиято лига дебютира на 26 април 2008 г. с екипа на Белинзона с класическа победа срещу Ивердън. В този отбор играе от 2008 до 2013 г., а от 2013-а до 2016-а е част от Киасо, където през сезон 2015/16 е един от най-добрите играчи и почти абсолютен титуляр. През 2015 г. е наказан за 3 мача заради обида към съдията. Това се случва в мача срещу ФК Волен, заради което е изгонен от терена. От 2016 до 2019 г. е футболист на Лугано. С този тим швейцарецът с босненски корени се връща в най-високото ниво във футбола. Записва общо 122 мача за Белинзона и Лугано в швейцарския елит. В 105 официални мача с екипа на Лугано дава 9 асистенции и отбелязва 1 гол.

През сезон 2019/20 играе в Апоел Никозия и въпреки смяната на треньора, е титуляр във всеки мач, когато е здрав. Участва с тима и в груповата фаза на Лига Европа, където също записва по 90 минути във всеки мач. Апоел завършва втори в група със Севиля, Карабах и Дюделанж, като печели 10 точки. В 1/16-финалите е елиминиран от Базел с общ резултат в двата мача 4:0.

Кипърският клуб преди това участва в плейофите на Шампионска лига, където се изправя срещу Аякс. В нидерландския тим блестят играчи като Душан Тадич, Хаким Зиеш, Давид Нереш, Дони ван де Беек. В първия мач, който е в Никозия, Апоел удържа нидерландците - 0:0, въпреки че те създават редица обещаващи ситуации за гол. Цялата защита на Апоел играе компактно, Михайлович също се отличава, особено в опитите си да спре Нереш. След мача капитанът на кипърците Николас Йоану отбелязва, че отборът е играл "наистина добре" и се е отбранявал качествено. За тяхно съжаление, в реванша губят с 0:2.

Михайлович изиграва за Апоел 21 мача и вкарва 2 гола. Пред швейцарските медии той споделя, че "тренирам добре, представянето ми е добре и целият клуб е доволен от работата ми, както и феновете. Намерих среда, която ме подкрепя".

Швейцарецът може да не бележи много, но определено го прави качествено. На 25 юли 2018 г. вкарва, по мнението на мнозина, гола на годината. Михайлович прави нещо рядко срещано - вкарва гол от над 80 метра. По-точно от 82,5 метра. Случва се в мача на неговия Лугано срещу Сион.

Всъщност, Михайлович просто опитва да изчисти топката от своето поле, верен на мотото "Високо и далеч носи безопасност". Вратарят Антъни Мезониал обаче беше твърде далеч и в крайна сметка изчистването се превърна в гол. Този гол пък коства на Сион мача - Лугано се наложи с 2:1. Интересно е да се отбележи, че това е първият мач в швейцарското първенство за сезона.

Твърде е възможно Драган да е дошъл в Левски с идеята да е за кратко. Той твърди, че главната причина да отиде на "Герена" е тогавашният треньор Живко Миланов, когото нарича "голям левскар". Повлияват му и историята на клуба, както и думите на бившия футболист на Левски давиде Мариани. След пролетния полусезон в кампания 2020/21 той беше спряган за напускане, дори се говореше, че клубът го иска, но той желае да си тръгне. В крайна сметка остана и подписа договор, а причините за това са няколко: София, Мъри и "синята" публика.

Михайлович показа, че има ясно виждане за нещата в българския футбол, въпреки че е тук от година. Неотдавна той заяви пред "Corriere del Ticino" следното: "Вярно е, че от няколко години Лудогорец диктува закона в българското първенство. Това обаче е едно бездушно общество, което избухна от нищото, благодарение на милиардите на новия си собственик. В София, въпреки пандемията и затворените стадиони, делата на Левски и ЦСКА остават в устата на всички. Тук футболът е религия".

Докато още е в Швейцария, Михайлович казва едно изречение, което показва защо не мрънка, въпреки явните финансови, а до неотдавна и игрови проблеми на Левски. "Трудните моменти не се харесват на никого, но понякога те също са необходими за подобряване", гласи то.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички