Новата звезда в Барселона Марк Гиу: Мощен, неудържим, силен във въздуха, който умело скрива недостатъците си


Новата звезда в Барселона Марк Гиу: Мощен, неудържим, силен във въздуха, който умело скрива недостатъците си
Снимка: Getty Images

2887 0

Датата 22 октомври 2023 година ще остане в историята на Барселона. Продуктът на школата на каталунците Марк Гиу, който е само на 17 години и 291 дни, вкара най-бързият гол от дебютант. Той се нуждаеше от 33 секунди, след като влезе в игра, за да се разпише и да донесе успеха за Барса срещу Атлетик Билбао.

До този момент Марк Гиу бе взимал участие само в приятелки мач за шампионите, но след снощното представяне е ясно, че това няма да е последният му официален двубой.

Какъв тип играч е той?

Гиу може да не изглежда като типичен нападател на Барселона. Висок около 1,85 метра, силен във въздуха, но и много бърз на игрището с хладнокръвен завършващ удар.

Един от бившите му треньори Иван Караско използва следните думи за него: "Той е чист централен нападател, класически номер "9", специалист в наказателното поле, чиято физическа мощ е ключова за начина, по който играе. Най-ключовото му качество е въздушната му игра. Марк също е много бърз и мощен, той е неудържим, когато свободно пространство пред себе си".

"Той не е нападател, който може да се отклони към фланговете или да се откроява с качества около постройката на играта. Наясно е обаче със силните си страни и ограничения. Знае как да се съсредоточи върху тях и да скрие недостатъците си".

Роден в каталунския град Гранолерс, на 30 километра, североизточно от Барселона. Отгледан е в близкия град Сант Селони. Както на всички фенове на футбола е ясно, каталунците са известни през годините с това, че привлича талантливи младежи, които се превръщат в световни звезди. А надеждите за Гиу са огромни.  Спортният директор Деко следи отблизо тийнейджъра още преди да се завърне в клуба в настоящата си роля и голям фен на тийнейджъра.

Нареден е сред най-добрите в света

Преди дебюта си за първия отбор, нападателят прекара по-голямата част от началото на сезона в Барса Ювенил (б.ред. отборът от 16 до 18-годишни), за който той отбеляза пет гола досега. Гиу е имал само осем минути игрово време с резервния отбор Барселона Атлетик, трениран от бившия мексикански национал Рафа Маркес.

Тийнейджърът вече беше избран от британския вестник "The Guardian" за един от най-добрите играчи в света, родени през 2006 година. Това се случи след превъзходните му изяви на Европейското първенство на УЕФА за младежи до 17 години в Унгария миналия май. Заедно със съотборника си в клуба Ламин Ямал, Гуи беше най-добрият голмайстор на турнира с четири гола и отбеляза осем пъти в 12 изяви за страната си.

А самият Гиу увеличи драстично последователите си в социалните мрежи след гръмкия дебют.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички