Голове, трофеи, рекорди: Футболът се сбогува с великия Уейн Рууни


Голове, трофеи, рекорди: Футболът се сбогува с великия Уейн Рууни
Снимка: Getty Images/Guliver

6415 0

Един от най-успешните английски футболисти през новия век Уейн Рууни сложи официален край на състезателната си кариера. Легендата на Манчестър Юнайтед и английския национален отбор влиза директно в треньорската професия и бе назначен за мениджър на Дарби Каунти.

Момчето-чудо от Ливърпул може да се гордее с една от най-богатите на трофеи и рекорди кариера в европейския футбол през последните 20 години. Рууни избухна на сцената едва 16-годишен, когато вкара страхотен гол за победата на родния си клуб Евертън над Арсенал през октомври 2002 година.

Скоро след това той дебютира за Англия на 17-годишна възраст и до днес държи рекорда за най-младия играч, вкарвал гол за "трите лъва" (17 години и 317 дни). На Евро 2004 той добива световна слава със страхотно си представяне, като отбелязва четири гола, преди да получи контузия срещу домакините от Португалия на четвъртфиналите.

Същото лято легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън не се поколебава да направи Рууни най-скъпия тийнейджър в историята на футбола, а дебютът на нападателя за "червените дяволи" е красноречив - хеттрик срещу Фенербахче в мач от Шампионската лига в края на септември.

В следващите 13 години Рууни спечели общо 12 трофея с Юнайтед - пет пъти титлата на Англия, три пъти Купата на лигата, и по веднъж Шампионската лига, ФА Къп. Лига Европа и Клубното световно първенство. През 2017 година той подобри рекорда на сър Боби Чарлтън за най-много голове в историята на Манчестър Юнайтед, като общата му сметка за клуба е 253 попадения в 559 мача.

Рууни държи рекорда и за най-много голове за националния отбор на Англия - 53 в 120 мача, но така и не успя да стигне до трофей с националния си отбор, въпреки че игра редом със златното поколение на страната - Стивън Джерард, Франк Лампард, Рио Фърдинанд, Джон Тери, Пол Скоулс, Майкъл Оуен и други.

През 2017 той се завърна за един сезон в родния Евертън, преди да премине в американския Ди Си Юнайтед. Преди година той прие ролята на играещ асистент на Филип Коку в Дарби Каунти, а от днес той вече не е футболист, а мениджър на "овните". Рууни завършва кариерата си като голмайстор номер 2 в историята на Висшата лига с 208 попадения, като пред него е единствено Алан Шиърър с 260 гола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички