Нелепа глупост попречи на Дубов да вземе медал в Рио 2016


Нелепа глупост попречи на Дубов да вземе медал в Рио 2016

6794 0

Владимир Дубов загуби схватката за бронзовия медал срещу азера Хаджи Алиев, въпреки че поведе в резултата през първата част, но позволи да бъде туширан и по този начин остави България с един-едничък медал от Олимпийските игри в Рио 2016.

Дубов остана разочарован след нелепо допуснатия туш и стана вторият ни българин с пропуснат шанс за бронз след загуба в директна битка за отличие - Николай Байряков направи същото при класиците в категория до 85 кг. Единствено Елица Янкова донесе радост на родината с победа и спечелен бронзов медал в кагегория до 48 кг при жените.

Дубов можеше да стане третият натурализиран българин с медал на Олимпийски игри (той е бесарабски българин, роден в Украйна), но не последва стъпките на щангиста Алан Цагаев от Сидни 2000 и носителя на титла и сребро в борбата (сега треньор на класиците ни) Армен Назарян.

Осминафинал

Българинът направи силна атака, малко след като измина минута от първия рунд. Той атакува краката и успя да мощна атака да запише 10 поредни точки, стигайки до победата в дисциплината.

Американският лагер искаше преразглеждане на атакта и протестира срещу решенията на рефера. След преглед на забавен каданс исканията на САЩ не бяха одобрени, ,а Дубов записа още една точка в своя актив - 11:0.

Така след няколко минути той ще играе на четвъртфиналите в надпреварата.

Четвъртфинал

В среща за влизане в битката за медали Иван Дубов се изправи срещу Иван Гуйдя - брат на състезаващия се до скоро за България Анатолий. Дубов откри битката с две бързи атаки и 4:0 в своя полза, взимайки комфортен аванс. Последваха нечисти действия на Гуйдя, който беше и пасивен в играта в атака.

2:11 след началото на четвъртфинала Дубов записа 10-ата си точка, туширайки своя съперник - полуфинал за Дубов.

Полуфинал

За влизане във финала българският борец трябваше да се изправи срещу най-добрия състезател в категорията - Владимир Хинчегашвили, който е световен шампион от Лас Вегас (2015) и европейски първенец в последните два шампионата.

Българинът обаче не се стресна и с две атаки в първата минута поведе с 4:0. Грузинецът върна с овладяване (2:4), но Дубов успя да се измъкне от захвата и продължи да води до края на първия период.

49 секунди след подновяването световният шампион успя да изравни. Заради тази точка българинът изостана при равенство 4:4 и трябваше да атакува. Това доведе до контраакция на грузинеца и 4 точки в негова полза - 4:8 и победа за световния шампион.

Мач за бронза

Хаджи Алиев, точно както и Дубов, бе загубил схватката си с актуалния европейски и световен шампион от Грузия Владимир Хинчегашвили, само че в по-предната четвъртфинална фаза. Азерът премина успешно през репешажите и се класира за битката за бронза срещу Дубов, който трябваше да преодолее разочарованието от драматичната загуба от Хинчегашвили крачка преди финала.

След 55 секунди Дубов направи успешна атака и носене през мост, с което направи набързо 4 точки и дръпна на съперника си - точно както провеждаше първите си две схватки в Рио 2016.

Алиев бързо върна 2 точки, но Дубов се защити от носене и запази аванса си в началото на първата част (3 минути). Азерът на два пъти се опита да избута съперника извън очертанията на тепиха и от втория път успя, с което "полувремето" приключи при 4:3 за Дубов.

След като в първата минута двамата повече си почиваха на ринга и си заслужиха предупреждение за пасивност от съдията, азерцът първи се възползва от шанса си. Той влезе в тялото на Дубов и направи мелница, тръшкайки го на една страна на тепиха за две точки, след което тушът бе лесно изпълним и България остана с едничкия си медал от Рио 2016.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички