Анди Мъри защити олимпийската си титла след епична битка


 Анди Мъри защити олимпийската си титла след епична битка
Снимка: Getty Images/Guliver

890 0

Британският тенисист нди Мъри спечели епичната битка с Хуан Мартин дел Потро и отново се изкачи на олимпийския връх! Той грабна златото от олимпийския турнир по тенис за втори пореден път и  защити титлата си от Лондон преди четири години.

Шотландецът и намиращият се на 141-о място в световната ранглиста аржентинец изиграха страхотен мач, който в крайна сметка бе спечелен от световния №2 със 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

Вълнуващият финал продължи малко над четири часа и предложи много качествен тенис, куп обрати изключителна драма. Дел Потро не успя да ознаменува завръщането си в големия тенис с титла, но  спечели симпатиите на феновете по света с непримиримостта си и желанието за победа.

Мачът започна много оспорвано и още във втория изключително дълъг гейм Мъри успя да пробие за 2:0. Веднага след това Дел Потро върна пробива, но не успя да защити следващото си подаване и така шотландецът отново поведе при 3:1.

Преднината му не се задържа дълго и той допусна още един пробив в седмия гейм, който отново изравни играта. Мъри обаче успя да спечели подаването на съперника си в най-важния момент - при 6:5 в своя полза, и така затвори първата част след 1.15 часа игра.

Вторият сет започна както и първият, но този път ранният пробив бе за Дел Потро още в първия гейм. След това двамата тенисисти печелеха сравнително лесно подаванията си и чак при 5:3 в своя полза аржентинецът можеше да направи решителен пробив. Мъри отрази възможността, но при следващото си подаване Дел Потро бе безкомпромисен и изравни резултата.

Третият сет започна с размяна на сервис геймове, като нито един от двамата тенисисти не рискуваше с атака на подаването на съперника. Мъри обаче влезе в серия и след 2:2 спечели четири поредни гейма, с които отново поведе в резултата.

Умората започна да си личи в играта и на двамата в четвъртия сет, което доведе до размяната на четири поредни пробива до 2:2. Мъри първи успя да защити подаването си за 3:2, след което Дел Потро поиска помощ от физиотерапевта на турнира, който масажира краката му.

Това очевидно даде положителен резултат за аржентинеца, в чиято игра се усети импулс. Това доведе до три поредни гейма в негова полза и той поведе с 5:3. Мъри сервира за оставане в сета и успя, но след това съперникът мусервираше за изравняване на резултата в частите.

Дел Потро обаче трябваше да отразява три брейкбола и при четвъртия се пропука и равенството отново бе възстановено. Неубедителната игра на Мъри на сервис продължи и аржентинецът стигна до две възможности за пробив. Шотландецът отрази първия, а след това пласира два поредни аса и впоследствие спечели подаването си.

Аржентинецът успя да отрази един мачбол при следващото си подаване, но при втората възможност за Мъри се пречупи и прати топката в мрежата, с което сложи край на битката.

Така трилърът приключи с триумф на шотландеца и радост за Великобритания.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички