Волейбол


Волейбол

1001 0

Волейболът (в зала) е част от Олимпийските игри от 1964 година, въпреки че още на вторите от "модерните" Игри е представен демонстративно с други американски спортове. През 1957 година е организиран специален турнир в София, България, който е бил достатъчно успешен, за да реши МОК да включи волейбола в програмата на Игрите.

Първо на Олимпийски игри (1972) е използван форматът с групова фаза и елиминации, поради което от тогава е известен като "олимпийски".

Правила:

Всеки отбор печели точка, когато забие топката в очертанията на противниковото поле. Всеки отбор разполага с шестима играчи плюс либеро, което влиза на игрището само при посрещане на сервис. Постовете са: разпределител, диагонал, посрещач (по двама), център (по двама) и либеро. Разиграването почва с изпълнение на сервис, като са позволени само по три докосвания на топката от отбор в рамките на едно разиграване.

Категории:

На Олимпийски игри волейболът е както в зала, така и плажен, като последният е на същия принцип, просто с по двама души в отбор.

Български успехи:

България има сребърен и бронзов медал от Олимпийски игри (второто място е от злощастно загубения финал в Москва през 1980 от домакина СССР, а третото е в същата година в женския турнир). На Игрите в Лондон 2012 "лъвовете" останаха 4-ти, както и през 1972-ра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички