Хандбал


Хандбал

4905 0

Смята се, че подобни игри са съществували в Древна Гърция и Германия. Хандбалът започва да се играе масово през 1920 г., а през 1936 г. става олимпийски спорт на олимпийските игри в Берлин. Първият шампион е Германия, сребърните медали взима Австрия, а бронзовите — Швейцария.

От 1948 г. до 1968 г. хандбалът не е включен в програмата на летните олимпийски игри. Повторен дебют прави отново на немска земя на игрите в Мюнхен през 1972 г..

Хандбалът при жените за първи път е включен в програмата на летните олимпийски игри през 1976 г. на игрите в Монреал.

Правила

Хандбал е олимпийски колективен спорт. Играчите са разделени на два отбора с по 7 играча. Мачът продължава 60 минути (2 полувремена по 30 минути, разделени с 10-минутна почивка). Целта е да се отбележат колкото се може повече голове, за да бъде победен съперникът.

Отборът се състои от 16 играчи, от които 7 играят на игрището (1 вратар и 6 полеви). Играчите могат да се сменят по указание на треньора, като няма ограничение за броя на смените. Постовете в хандбала са:

вратар, разпределител (център), гард (вляво и отдясно на разпределителя), крило: най-крайният играч, разположен след гардовете, пивот.

Играчите имат право на до 3 крачки с топка, дрибъл и след приключване на дрибъла - три крачки с топка. Ако играчът направи повече от три крачки или двоен дрибъл, се отсъжда топка за другия отбор. При изпълняване на нарушение играчите от другия отбор нямат право да са по-близо от три метра от играча, изпълняващ нарушението. При проточване на атака над 45 секунди или раздаване на топката без атака се отсъжда "пасив" (обратна атака) и топката се дава на другия отбор.

Български успехи

Досега хандбалистите ни не са участвали на олимпиада.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички