Фехтовка


Фехтовка

2091 0

Фехтовка е вид борба между двама или повече души използвайки различни по вид оръжия, както и ръкопашен бой. Терминът произлиза от немската дума „fechten“, бия се. Първоначално фехтовката е била приложима бойна система, а не спорт.

Употребявани са различни оръжия – едноръчен меч, едноръчен меч и юмручен щит (бъклър), дълъг меч, копие и други. Основен инструмент при обучението на воините, както се подразбира, е бил мечът. Чрез овладяването му бойците са достигали до всички принципи, необходими за боравенето с останалите оръжия в арсенала.

През XVIII и XIX век се фехтовката се обособява като вид спорт. Най-активно е практикувана и бързо се развива във Франция, Италия, Австро-Унгария и Германия. Официалните международни турнири в Европа водят своето начало от края на XIX век. През 1896 година фехтовката е включена в програмата на Първите олимпийски игри и оттогава е неизменен олимпийски спорт – чест, която е оказана само на още три спортни дисциплини.

Категории

Видовете оръжия, с които се практикува спортна фехтовка, са сабя, рапира и шпага.

Правила

В първият кръг състезателите се разделят на по 5, 6 или 7 човека и играят всеки срещу всеки до 5 туша. Времетраенето на боя е 3 минути.

Във вторият кръг всеки състезател играе срещу друг, преминал първия кръг до 15 туша, в двубой продължаващ 9 минути.

Български успехи

Страната ни няма медал на Игрите, но има добро участие през годините. Първото е на Игрите в Амстердам през 1928 г. Асен Лекарски стартира на сабя, а Димитър Василев на сабя и шпага. През 1936-а в Берлин Василев играе полуфинал на сабя. На второто оръжие – шпага той е на осминафинал. В крайното класиране Василев е 18-ти от 78 участници.

През 1980 в Москва братята Етрополски са на крачка от медала. Васил е четвърти на сабя, а неговият брат Христо – пети. Три години по-късно Васил Етрополски постига уникален рекорд – регистрира 124 победи за сезона, печели световната титла, световната купа и турнира на звездите.

Освен това доайенът на българската фехтовка Виолета Катеринска 15 г. е член на Международната федерация по фехтовка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички