Токио 2020: Блъснаха я с кола, за да спре да тренира колоездене


Токио 2020: Блъснаха я с кола, за да спре да тренира колоездене
Снимка: olympics.com

3557 0

Масома Али Зади напусна дома си заради любовта си към колоезденето му, тъй като консервативните афганистанци не толерират жените на велосипеди. В документалния филм от 2016 година "Малките кралици на Кабул" се описва как отборът тренира в столицата, въпреки заплахите. А Масома е умишлено блъсната от кола, а шофьорът заплашил, че ще убие нея, сестра ѝ и треньора ѝ.

Пенсионираният адвокат Патрик Комунал е толкова трогнат от тяхната история, че проследява историята на сестрите и връчва на Масома покана от френското посолство за участие в състезание, което се провежда в южната част на страната в Деня на жените.

След турнира те се завръщат в Афганистан и Патрик подава заявка за получаване на хуманитарна виза за цялото семейство. Година по-късно те вече са във Франция. Адвокатът настанява сестрите в провинциалната си къща в Бретан. Там пенсионирани учители им дават уроци по френски, а съседите им оставят зеленчуци и цветя на перваза на прозореца. "Когато се върна в Афганистан, ще организирам първокласна колоездачна обиколка за жени и за мъже. Тя ще бъде именувана в чест на Абдула Садик Садик". С такива мечти Масома живее и сега, след смъртта на първия си треньор.

Целта на всеки от участниците може би не е победа. За тях е важно да разкажат на света историята, с която е време продуцентите на "Netflix" и "HBO" да се захванат. Но дори и без това, представянето на Олимпийските игри ще даде старт на кариерата на бежанците. Така се случи с Юсра Мардини. Сега тя се занимава с проблемите на чужденците като посланик на добра воля на ООН и посланик на марката "Under Armour". Масома Али Зади е резидент на конгреса на Международната асоциация на спортната преса (AIPS). В Лозана тя разяснява как популяризира женското колоездене в Афганистан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички