Примож Роглич е олимпийски шампион в бягането по часовник на Игрите в Токио


Примож Роглич е олимпийски шампион в бягането по часовник на Игрите в Токио
Снимка: Getty Images

2444 0

Колоездачът Примож Роглич (Словения) спечели индивидуалното бягане по часовник на Олимпийските игри в Токио. Словенецът направи впечатляващо представяне, като спечели олимпийската титла пред най-близките си конкуренти Том Дюмолен (Нидерландия) и Роан Денис (Австралия) с над минута аванс.

Трасето беше с дължина от 44,2км и над 700 метра денивелация. Състезателите трябваше да направят две обиколки от по 22км около пистата Фуджи.

31-годишният словенец премина през маршрута за зашеметяващите 55’04” (48,2км/ч средна скорост), с което си осигури и златния медал. Роглич диктуваше лидерството през цялото време, като единствено на първата контрола беше втори на 0,6сек зад основния фаворит Филипо Гана (Италия).

Роглич беше недосегаем движейки се перфектно по изкачванията, за да се откъсне от всички свои съперници по техническото и много взискателно трасе около Фуджи. Изненадващо, нито един колоездач не успя да завърши в рамките на минута от Роглич, като възраждащият своята кариера Том Дюмолен взе сребро с време 1’01” по-бавно от тояа на своя съотборник от Jumbo-Visma.

Роан Денис, който се държеше близо до Роглич времената на Роглич до средата на състезанието, все пак трябваше да се задоволи с бронзовия медал при 1’03” изоставане зад победителя.

Огромно разочарование трябваше да преодолее Щефан Кюнг (Швейцария), който остана на по-малко от половин секунда от подиума.

Световният шампион на часовника Филипо Гана беше най-бърз на първата междинна времева контрола, поставена на 9,7км от старта, там той премина с 0,6сек по-бързо от Роглич. Но хълмистият терен се оказа твърде труден за италианската ракета, който избледняваше със всеки следващ километър от състезанието и в крайна сметка финишира пети.

Другият основен фаворит Ваут Ван Аерт (Белгия) видимо не беше в най-доброто си състояние и губеше време през целия часовник. Сребърният медалист от общия старт остана на 6-то място днес.

Нямаше съмнение обаче в Роглич и неговото представяне. Двукратният победител в Обиколката на Испания влезе в Олимпиадата след тежко падане в “Тур Дьо Франс”, което го принуди да напусне “Тура”. В общият старт на игрите, който се проведе в събота, Роглич беше бледа сянка на себе си и най-добрите си представяния. Това обаче не оказа никакъв проблем върху днешното му страхотно представяне.

Той тръгна като влак, изоставайки единствено от Гана на първата контрола. По това време първите 6 състезатели бяха събрани в по-малко от 10 секунди, но с разгръщането на трасето разликите започнаха да се увеличават.

На контролата на 15-тия километър Роглич беше на по-малко от десета от секундата по-бърз от съотборника си в Jumbo-Visma Ван Аерт, а Гана, Кюнг, Денис и Дюмолен бяха само на шест секунди по-назад. В края на първата обиколка Роглич вече беше на повече от осем секунди пред най-близките си съперници, а във втората обиколка словенецът се отдръпна още повече от всички останали.

На 37,1 км Дюмолен се намираше най-близо до Роглич, на 42 секунди, докато Ван Аерт там вече изоставаше на над минута. Денис премина контролата на второ място, след което за момент се оказа на временното пето място, но успя да се възстанови и в крайна сметка завърши трети и да вземе своят втори олимпийски медал. Дюмолен пък си осигури същото място от Олимпийските игри, каквото и в Рио през 2016 г.

Двамата, Кюнг и Гана завършиха на по-малко от две секунди от бронзовия медал. Денят обаче принадлежеше на Словения и Примож Роглич, който спечели първо злато в колоезденето от Олимпийски игри за своята страна и общо втори медал в колоезденето на игрите в Токио след бронзовия медал на Тадей Погачар в общия старт.

 

Пълни резултати на индивидуалното бягане по часовник на Олимпийските игри:

1. Primož Roglič (Slovenia)

2. Tom Dumoulin (Netherlands)

3. Rohan Dennis (Australia)

4. Stefan Küng (Switzerland)

5. Filippo Ganna (Italy)

6. Wout van Aert (Belgium)

7. Kasper Asgreen (Denmark)

8. Rigoberto Uran (Colombia)

9. Remco Evenepoel (Belgium)

10. Patrick Bevin (New Zealand)

11. Alberto Bettiol (Italy)

12. Geraint Thomas (Great Britain)

13. Hugo Houle (Canada)

14. Stefan De Bod (South Africa)

15. Maximilian Schachmann (Germany)

16. João Almeida (Portugal)

17. Rémi Cavagna (France)

18. Maciej Bodnar (Poland)

19. Nikias Arndt (Germany)

20. Aleksandr Vlasov (Russian Federation)

21. Nelson Oliveira (Portugal)

22. Tanel Kangert (Estonia)

23. Tobias Foss (Norway)

24. Brandon McNulty (United States Of America)

25. George Bennett (New Zealand)

26. Michael Kukrle (Czech Republic)

27. Richie Porte (Australia)

28. Nicolas Roche (Ireland)

29. Tao Geoghegan Hart (Great Britain)

30. Toms Skujins (Latvia)

31. Patrick Konrad (Austria)

32. Alexey Lutsenko (Kazakhstan)

33. Amanuel Ghebreigzabhier (Eritrea)

34. Lawson Craddock (United States Of America)

35. Saeid Safarzadeh (Iran)

36. Azzedine Lagab (Algeria)

37. Lukáš Kubiš (Slovakia)

38. Ahmad Badreddin Wais (Refugee Olympic Team)

DNF Ion Izaguirre Insausti (Spain)

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички