Италианец и катарец поделиха златото във високия скок на Олимпийските игри в Токио


Италианец и катарец поделиха златото във високия скок на Олимпийските игри в Токио
Снимка: Getty Images

4639 0

Италианецът Джанмарко Тамбери и катарецът Мутаз Еса Баршим станаха олимпийски шампиони в скока на височина на лекоатлетически турнир на Олимпийските игри в Токио. В изключително силно състезание, първото в историята, в което седем състезатели преминават 2.33 метра, Тамбери и Баршим бяха безгрешни до 2.37 включително и след по три грешки на 2.39 решиха да поделят златния медал, вместо да се надскачат.

По този начин и двамата стигнаха до дългоочаквания върхов в момент в кариерата си след тежки изпитания. Тамбери бе фаворит за титлата с резултат 2.39 преди Олимпиадата в Рио де Жанейро, но три седмици преди началото на Игрите през 2016 година получи много тежка контузия на глезена при опит да скочи 2.41, която застраши продължаването на кариерата му. Италианецът премина през много тежки моменти, които днес олицетвори като остави на пистата до себе си шината, която е носил след операцията, преди да направи последния си скок.

От своя страна Баршим е абсолютен доминатор в дисциплината в последните години, но досега олимпийското злато му убягваше, като в Лондон 2012 спечели бронз, а четири години по-късно стигна до сребро в Рио де Жанейро, преди днес да стигне до титлата. След последните неуспешни опити на Тамбери и Баршим съдията се доближи до тях и ги попита дали искат да се надскачат за първото място, при което те си стиснаха ръцете и се прегърнаха, преди да се отдадат на бурно празнуване.

Бронзовият медал в дисциплината остана за Максим Недасекау от Беларус с национален рекорд 2.37 и грешка на 2.35. В същото време венецуелска скачачка подобри брадясалия световен рекорд на троен скок при жените - и то с много (подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички