ЗЛАТО! Ивет Горанова пренаписа историята и зарадва цяла България на Олимпийските игри в Токио!


ЗЛАТО! Ивет Горанова пренаписа историята и зарадва цяла България на Олимпийските игри в Токио!
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

11701 0

Каратистката Ивет Горанова спечели първо олимпийско злато за България на Олимпийските игри в Токио! Горанова победи украинката Анджелика Терлюга в изключително напрегнат двубой, завършил с резултат 5:1 в полза на българката. 

Горанова завърши турнира по карате без нито едно поражение, след като спечели и трите си мача в груповата фаза, а след това и полуфиналния сблъсък с Бетина Планк от Австрия. На финала Терлюга показа изключително агресивна игра, но Горанова показа перфектна игра в отбрана и още по-силна контраатака, която ѝ спечели златото.

21-годишната българка донесе първо олимпийско злато на Бълария от 2008 година, когато за последно Румяна Нейкова стъпи на най-високото стъпало на Игрите в Пекин. Това е исторически първи олимпийски медал за българското карате, както и четвърти за България на Олимпийските игри в Токио.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

Срещата започна много по-бурно, отколкото в предишните мачове на Ивет. Двете състезателки започнаха с атаките от самото начало, а 30 секунди след началото получи неприятна контузия, от която изпита болка и се наложи да получи кратка медицинска помощ.

След това двете състезателки си размениха по едно "юко" за 1:1. Веднага след това Горанова направи добра атака и спечели нова точка за 2:1. Украинката показа много агресивна игра, на която Горанова отвърна с дисциплинирана защита.

На 1:24 мин. Терлюга получи предупреждение от съдията, а българският щаб поиска видео ревю за "ипон" (3 точки). След преразглеждането обаче "ипонът" не беше признат, тъй като кракът на Ивет остана на сантиметри от главата на украинката.

Осем секунди по-късно Ивет направи "вазари", което ѝ донесе 2 точки и преднина от 4:1. В заключителните 50 секунди украинката хвърли всичко в атака, за да обърне срещата. И двете състезателки обаче изглеждаха уморени. 9 секунди преди края Ивет измъкна още една точка за краен резултат - 5:1 - ОЛИМПИЙСКО ЗЛАТО!

ПРЕДИ СРЕЩАТА: 

Горанова победи австрийката Бетина Планк 4:3 точки в много оспорван двубой на 1/2-финалите, с което се класира за финала. Преди това Ивет постигна победа и в трите си срещи в груповата фаза. Горанова последователно победи представителката на Китайско Тайпе Тзуюн Уен, опитната Серап Арапоглу от Турция и Сара Бахманяр от Иран. И в трите срещи Ивет беше изключително убедителна и не остави шансове на конкуренцията, за да се класира за 1/2-финалите, с което има гарантиран бронз.

След груповата фаза Ивет беше изключително уверена в себе си и заяви, че няма какво да я спре по пътя към златото (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички