Великолепно! Антоанета Костадинова грабна сребро на Олимпийските игри


Великолепно! Антоанета Костадинова грабна сребро на Олимпийските игри
Снимка: LAP.BG

10145 0

Нетрепващата Антоанета Костадинова записа феноменално представяне във финала на 10 метра въздушен пистолет и в изненадващ развой на финала спечели сребърния медал и донесе първата голяма радост за България на Олимпийските игри в Токио 2020!

Българката влезе във финала с 6-и резултат в квалификациите, като имаше опасност дори да не достигне до топ 8, но с фантастични стрелби в късните рундове се добра до заключителния етап. 

В самия финал тя водеше във временното класиране до последния изстрел, при който водеше с 0.5 на своя финален опонент - Виталина Бацарашкина. За съжаление обаче, точно в този момент тя записа най-слабия си изстрел до момента (9.0), докато рускинията не трепна и след 10.4 спечели златото с общ резултат 240.3 - олимпийски рекорд. 

Втора остана Костадинова с 239.4, а бронзът остана за Дзян Рансин от Китай, която постави световен рекорд в квалификациите за най-висок резултат, но трудно се добра до стълбата с призьорите. 

За България това е първи медал от Игрите в Токио, а Антоанета се превърна в 3-ата българка с медал от спортната стрелба в историята на Олимпийските игри. 

Как се разви финалът на Антоанета Костадинова?

Антоанета направи фантастичен старт и след първите два изстрела излезе на първо място (10.0 + 10.9). 51.1. Третият и опит бе единственият извън "десетката", а до края на първата серия записа общо 50.1 точки, с което завърши на първо място (равен брой точки с представителката на РОК Виталина Бацарашкина). 

С ново 10.0 откри втората серия Костадинова, но този път вторият ѝ изстрел изневери - 9.8. 10.4 беше третият ѝ опит, но за съжаление ръката ѝ трепна при 4-ия изстрел - 9.1 (най-слаб за деня). Тя се коригир със 10.3 и завърши със 100.7 и второ място във временното класиране. 

С 10.3 Костадинова откри "третия рунд", който вече определяше кой ще отпадне след 2 стрелби. Това бе последвано от 10.1 и Тони поведе в резултата - 121.1. 

С 9.8 и брилянтно 10.6 оставиха Тони начело на подреждането, а следващата отпаднала беше Матилде Ламол. Така останаха само 6 състезателки. 

Напрежението си каза думата сред топ 6, като едва два от първите изстрели бяха над 10.0, а Костадинова се отчете с 9.6, но успя да се коригира с 10.3. Следващата отпаднала беше Коракаки (157.4). 

Родната финалистка стартира следващия рунд с 9.7, като Бацарашкина успя да свали 0.5 от преднината на българката, но отново вторият опит на Костадинова беше брилянтен - 10.7 и категорично влизане в топ 4 (2.3 пред втората в класирането - Дзян Рансин). 

Наложи се леко забавяне на програмата, след като имаше технически проблем с Валентина Бацарашкина, която след прекъсването стреля 9.5 и остана трета преди изстрелите в топ 4. 

Лидерката във временното класиране откри решаващата за медал стрелба с 9.7, с което Ран Син успя да стопи преднината ѝ, защото успя да запише най-точния си изстрел (10.8). 9.8 беше вторият изстрел на Костадинова, което означаваше, че вече има медал - общ резултат 101.3 и връщане на преднината на 1.9 пред Рансин.

За съжаление, тя записа най-слабия си изстрел до момента с 9.2, което отново позволи на преследвачките да я застигнат, но и те не стреляха особено добре - 9.3 за Рансин и 9.6 за Бацарашкина. При вторите изстрели Костадинова записа 9.8 и Рансин отпадна - минимум сребро за българката и 0.9 аванс! 

Финалната стрелба беше открита с 10.1 за Костадинова, но отговорът на Бацарашкина беше перфектен - 10.5. С 5 десети преднина Тони прати последния си изстрел в 9.0, а Бацарашкина не трепна - 10.4 - злато за Руския олимпийски комитет! Въпреки че не успя да вземе златото обаче, Костадинова взе сребро при третото си участие на Олимпийски игри, въпреки че не беше поставяна сред фаворитите преди старта на Игрите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички