От уплашено момче до вихър на тепиха: Кирил Милов е в Токио за медал


От уплашено момче до вихър на тепиха: Кирил Милов е в Токио за медал
Снимка: Lap.bg

7708 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си и към момента чакането след отлагането им определено си заслужава. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио":

Историята

България винаги е имала силни борци, като и на тази Олимпиада няма изключение. Една от надеждите ни за медал е класикът Кирил Милов, който се състезава в категорията до 97 кг. 24-годишният спортист е роден в Дупница и от около 10-годишен се занимава с борба. В началото обаче е имал сериозен проблем - трудно му е било да се откъсне от игрите и да се отдаде на усилени тренировки.

Дали заради това, или по друга причина, но на първото си състезание Кирил е скован от страх и отказва да излезе на тепиха. Налага се треньорът му да каже: "Какво те е страх? Той има 2 ръце, и ти имаш 2". С още няколко думи го насърчава да излезе да се бори, но тогава с изненада Кирил вижда, че съперникът му е по-голям от него. Но няма път за отстъпление - излиза и за няколко секунди го побеждава.

Милов е световен и европейски вицешампион. Печели сребро на Световното в Будапеща през 2018 г. и същия медал на Европейското през 2019 г. в Букурещ. През 2019 г. се класира осми в анкетата "Спортист на 2018 година". Мечтата му е да участва на Олимпиада и, разбира се, да спечели медал на този огромен форум.

Пътят до Токио

Кирил стана първият класик, който спечели квота за Токио 2020. Това се случи през март, когато на европейските квалификации в Будапеща се класира на финал. Това бе общо пета олимпийска квота за този спорт за България. Той обаче не се яви на финала и остана със среброто.

Шансовете на Олимпиадата

Младият борец има не малки шансове да се върне в България с медал. Достатъчно упорит е и отдаден на спорта. Издръжлив е и дисциплиниран. Ако бъде достатъчно концентриран в японската столица, той има шансове да се пребори за златото. Реалистичните прогнози за него обаче са да спечели бронз. А ето кога започва българското участие на Олимпийските игри. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички